Internet räddar inte landsbygden

Det hjälper inte med enkla lösningar på svåra problem

Landsbygden har de senaste åren kastats in i politikens centrum. Oavsett om det rör sig om frustrerade Trump-väljare, bensinuppror eller gula västar har helt plötsligt omsorgen för landsbygdens villkor exploderat. Debatten har tyvärr ofta blivit förvirrad och lett till sökandet efter snabba lösningar på svåra problem.

För det första: de traditionella bruksorterna, landsbygden och glesbygdens villkor blandas ofta hejvilt. Inte minst i berättelsen att Socialdemokraterna en gång haft sin starkaste väljargrupp bland landsbygdens invånare och som nu övergett dem. Men det är i de traditionella bruksorterna, ofta dominerade av en lokal industri, som folkhemmet byggdes och socialdemokraternas "landsbygdsväljare" varit som starkast. Det är också samma orter som upplevt störst tryck från globaliseringen.

Marknadsstyrning centraliserar

Urbaniseringen av Sverige drivs av starka krafter. Inte minst när marknadsstyrningen blir det enda styrmedlet för vårt samhälle. Effekterna märks tydligast när de klivit in i tidigare helt offentliga sektorer. Oavsett om det rör sig om apoteksprivatiseringen eller privata vårdcentraler och friskolor dominerar etableringarna i städernas mest välbärgade områden.

När marknaden själv får styra behandlas både förorten och kommuner utanför storstadsregionerna dåligt. Samtidigt leder bristande investeringar i ett samhälle lätt till framtida växtvärk. När billig energi i rask takt blir en konkurrensfördel för nya industrier får orter vi underinvesterat i svårt att tillhandahålla det som krävs för den växande industrin.

Hela landet i bruk

I sin kärna handlar det om vilket samhälle vi vill skapa förutsättningarna för. Invånarna utanför storstadsregionerna bor för det mesta större, tillbringar mindre av sitt enda liv med att pendla, har mer av sin medianinkomst över efter boendekostnader och slipper folkhälsoskadliga nivåer av buller och luftföroreningar. Människors längtan efter att leva under andra villkor uttrycks till viss del av coronautflyttningen som präglat storstadsregioner över hela världen. Något som säkert eldas på av den snabba utvecklingen i distansarbete vi sett under samma period.

Men ska det livet vara möjligt i framtiden krävs det en politisk vilja som tämjer marknadskrafterna och gör det möjligt att bo och verka över hela landet. Då behövs det satsningar på service och infrastruktur. Det räcker inte bara med en internetuppkoppling.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln