Flyktingar förlorar sina bostäder i Nacka

Grand Hotel Saltsjöbaden i Nacka - en kommun som inte välkomnar flyktingar.

I vår måste tusentals nyanlända hitta nya lägenheter. Då börjar de kommunala kontrakten löpa ut för runt 60 000 flyktingar som i stället får söka sig ut på den vanliga bostadsmarknaden.
Många kommuner kommer att ta sin hand ifrån dem. Nacka kommun har till exempel 1 000 nyanlända som snart får lämna sina lägenheter.

”Ingen garant”

– Efter två år är kommunen inte längre garant för att det finns en bostad, konstaterar Nackas arbetsmarknadsdirektör Frida Plym Forshell till Sveriges radios ekoredaktion.

När reportern frågar om kommunen har andra lägenheter som flyktingarna kan flytta till svarar Plym Forshell att de "ska ut ur lägenheten". När kontrakten löper ut kommer det inte att finnas några bostäder som är specifikt vikta för nyanlända i Nacka kommun.

För dem återstår då bara Storstockholms bostadsmarknad där en nybyggd etta kräver fast inkomst och en hyra på 8 000 kronor i månaden. Alternativet blir sannolikt släktingar och vänner. När nyanlända inte kan hitta bostad på egen hand, då brukar de tränga ihop sig.

Det har vi sett i både Malmö och Södertälje dit många flyktingar flyttat så fort de kommit till Sverige.

Svarta kontrakt

Det är givetvis full förståeligt att den som är ny i landet söker sig till sin familj och sina vänner, men resultatet har blivit svarta hyreskontrakt, trångboddhet och snudd på misär. Om 20 personer trängs i en trea blir det ingen plats för barnen, de har ingenstans att läsa sina läxor och till slut hänger de på torget och utanförskapet blir extra tydligt.

Det var för att minska den misären som regeringen beslutade sig för att fördela de nyanlända över landet. Det var därför Nacka kommun blev tilldelad 1 000 nyanlända och regeringens tanke var säkert att de skulle rota sig i kommunen och stanna kvar där.

Sköra människor

Så blir det inte, Nacka kommun vill inte ha några flyktingar. Precis som Danderyd, Täby och Ekerö sa Nacka nej redan för två år sedan och nu hamnar problemen åter i Södertälje eller något annan redan trångbodd kommun. Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) säger till Dagens Nyheter att hon tycker att ebo-lagstiftningens konsekvenser är vidriga.
– Vi skickar nyanlända, sköra människor rätt in i den svarta hyresmarknaden, till områden där de utnyttjas av kriminella.

Den socialdemokratiska kongressen har beslutat att ebo-lagstiftningen ska bort, flyktingar ska beredas plats i hela landet. Men ett sådant beslut förutsätter att det finns jobb där bostäderna finns - eller att det finns billiga hyreslägenheter där jobben finns.

Det kräver i vilket fall framförhållning och krav på kommuner som inte tar sitt ansvar.