Demokratiska muslimer drabbas av extremismen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Programmet Uppdrag granskning i SVT gjorde för några veckor sedan två reportage om islam och integration i Sverige. Reportagen visade hur vissa extrema grupperingar bland muslimer i Sverige motarbetar integrationen i det svenska samhället. Deras mål är att alla muslimer ska leva efter deras snäva tolkning av islam.

En ung man i Göteborg propagerar för att muslimer endast ska umgås med troende muslimer. De unga muslimerna följer de wahhabitiska shejkernas råd från Saudiarabien via internet.

Det är skrämmande att fanatiska grupper utnyttjar den nya tekniken för att sprida sitt intoleranta budskap. Muslimer som försöker föra en debatt om hur de ska förhålla sig till det svenska samhället blir förhindrade av dessa fanatiker.

Ett tydligt exempel på ett sådant försök att sabotera en debatt upplevde jag i april när Västerorts socialdemokratiska kvinnoklubb ordnade en diskussionskväll i den turkiska lokalen i Tensta. Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius var inbjuden för att tala om extrema grupper och vad som händer efter Muhammedkarikatyrerna. Anna-Lena Lodenius blev avbruten mitt i sitt anförande av en ung man från Nordafrika som högt deklarerade att alla som säger ett negativt ord om Allah och profeten Muhammed skall mördas. Han hade inga problem att själv utföra morden om det behövdes.

Alla andra muslimer i lokalen blev fullständigt rasande och diskussionens vågor gick höga. Några av tjejerna blev så skrämda att de lämnade lokalen. Men ordföranden för den muslimska kulturföreningen gjorde klart för den unge mannen att han inte kunde betraktas som god muslim om han tog sig rätten att ta en annan människas liv.

En annan ung kille blev mycket upprörd och talade om att det är bara är sverigedemokrater han stärker med sina fanatiska åsikter. Slutsatsen av mötet var att vare sig goda muslimer eller goda kristna får låta extremister bestämma över hur vi ska leva våra liv.

Jag måste berömma Anna-Lena Lodenius som helt lugnt kunde bemöta den fanatiske mannens åsikter. Själv blev jag faktiskt rädd över hans hatiska inställning till yttrandefrihet. Det märktes att Lodenius var van att bli avbruten av extremister.

De flesta som hade kommit till mötet var överens om att medierna ger en negativ bild av muslimer. När man talar om muslimer låter det som om att alla muslimer skulle vara fanatiska självmordsbombare. I nyhetsflödet får man sällan veta att det framför allt är demokratiska muslimer som drabbas av fanatikerna.

I Tensta pratas det om att många ansluter sig till de extremistiska grupperna dels på grund av rädsla och dels för att inte själva bli isolerade. Nästan alla som var på mötet tog avstånd från de muslimska extremisterna och ville använda debatten efter Muhammedkarikatyrerna till att stärka de demokratiska muslimernas ställning.

Muslimer är en del av det svenska samhället och de frågor som berör dem måste speglas i de svenska medierna.

Det som kom fram i Uppdrag granskning var inget nytt för oss muslimer. Ändå var det viktigt att ett svenskt tv-program behandlade ämnet.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln