Strandhäll kan inte förklara bort krisen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har fått många brev, mejl och samtal på senare tid. Det berättar hon i en stor debattartikel.

Breven och samtalen kommer från människor som är förtvivlade över hur de har behandlats av Försäkringskassan, men riktigt så uttrycker sig inte ministern. Hon säger att det handlar om en upplevelse av att tryggheten brustit.

Därför har Annika Strandhäll sagt åt Försäkringskassan att de måste vara tydligare. Människor ska begripa varför deras sjukpenning dras in.

Inte pedagogik

Förlåt, men om ministern och hennes medarbetare tror att krisen i sjukförsäkringen är en fråga om pedagogik har regeringen faktiskt riktigt stora problem.

Visst, regeringen har avskaffat den orimliga stupstocken och socialförsäkringsministern kan peka på fallande sjuktal. Men larmrapporterna om människor som systemet behandlar illa är faktiskt på riktigt.

Till Strandhälls försvar kan man säga att ministern också vill utreda det märkliga begreppet “vanligt förekommande arbete”, förbättra samarbetet mellan myndigheter och anpassa reglerna så att de inte blir ett hinder i människors rehabilitering.

Krafttag, kallas det av ministern.

Hög tid

Efter snart fyra år av varningssignaler från fackliga organisationer, arbetsrättsjurister och vanliga människor är det ett uppvaknade i elfte timmen.

Men ingen av åtgärderna lär hjälpa så länge grundinställningen är att de som drabbas av regelverket egentligen bara inte förstår.

Krisen i sjukförsäkringen finns i verkligheten, och den måste lösas i verkligheten.

“Du ska inte bli sjuk av ditt jobb, men om du blir sjuk ska du ha ekonomisk trygghet” skriver Strandhäll.

Precis.