Mejla

Ingvar Persson

Det är dags för en Centerrevolt

Centerpartiet håller på att lägga ner statens närvaro på landsbygden

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vad säger C-politiker när deras chefsideolog Martin Ådahl håller på att lägga ner Arbetsförmedlingen?
Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496
Vad säger C-politiker när deras chefsideolog Martin Ådahl håller på att lägga ner Arbetsförmedlingen?

Det finns en sak som får svenska kommunalpolitiker att bli lite mer rasande än något annat, att statliga jobb försvinner från kommunen.

Frågan är vad centerpartistiska kommunalmän och kvinnor säger när de inser att partiledningen och den energiska chefsideologen Martin Ådahl håller på att lägga ner en stor del av staten på den svenska landsbygden. Exakt det blir effekten av centerledningens ambitioner att privatisera Arbetsförmedlingen.

Var tredje anställd kan sägas upp

Argumenten mot att lämna över arbetsförmedlandet till privata företag har vi dragit många gånger. Vi ska inte upprepa dem. Det räcker att ingenting tyder på att privata arbetsförmedlingar fungerar bättre och att arbetslösheten knappast kommer att lösas av fler jobbcoacher, etableringslotsar eller vad det nu är Ådahl har tänkt sig.

Det första offret för Centerns idéer blir dock den svenska landsbygden.

Redan den moderata servettbudgeten fick Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att tala om stora varsel. När januariavtalet slog fast att "fristående aktörer" ska ta över både själva förmedlandet och arbetsmarknadsutbildningen tyckte Sjöberg inte att det fanns någon anledning att hålla tillbaka. I slutet av januari varslades 4 500 personer, var tredje anställd, om uppsägning.

Arbetsförmedlingen tänker lägga ner drygt hälften av sina kontor, 130 stycken. Exakt vilka orter som drabbas ska bestämmas i slutet av mars, men vi vet att det handlar om kontor i små och medelstora kommuner.

Lokala företag får sämre service

För centerpolitiker som Ulrika Liljeberg i Leksand, Stina Munters i Vansbro eller Anna Hed i Mora för att ta tre exempel från Dalarna är det oroväckande besked. En nedläggning skulle ju inte bara betyda förlorade jobb och en fattigare lokal arbetsmarknad. Framför allt skulle den innebära att arbetslösa kommuninvånare och ‑ inte minst viktigt för centerpartister ‑ lokala företag skulle få sämre service.

Att de nedlagda kontoren skulle kunna ersättas av privata arbetsförmedlingar eller tjänster i den digitala världen kan inte ens Martin Ådahl tro.

Det är Stefan Löfven som är statsminister och Ylva Johansson som är arbetsmarknadsminister. De har ett ansvar för det haveri som närmar sig. Men det har faktiskt lokala centerpolitiker också.

De borde göra revolt.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.