Mejla

Ingvar Persson

Extra barnbidrag när coronakrisen är över

Svensk ekonomi behöver en kickstart

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finansminister Magdalena Andersson
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson

Vi vet inte hur länge coronapandemin kommer att lägga en död hand över landet och världsekonomin. Men vi vet att Magdalena Andersson i nästa vecka ska presentera årets vårproposition.

De senaste veckorna har regeringen och samarbetspartierna presenterat det ena paketet efter det andra mot coronakrisen. Först handlade det om att stötta företag, rädda jobb och hålla igång det finansiella systemet. Sedan om att ge de som drabbas av arbetslöshet en smula trygghet och i slutet av förra veckan kom till sist statliga pengar till kommuner och regioner.

Flera av åtgärderna godkände riksdagen i går.

Stopp för vräkningar

Många har frågat om insatserna kommer att vara tillräckliga. I tisdags ville Moderaterna ha ett massivt stöd till landets företagare och i går krävde Vänsterpartiet ett vräkningsstopp för hyresgäster.

Det kommer att krävas mer, men ingen kan säga att regeringen prioriterat fel. Under den pågående krisen har man gjort rätt saker, om än inte allt det som krävs. Både nödställda företag och arbetslösa anställda måste få hjälp att klara sig igenom de kommande månaderna.

När allt till sist ska återgå till det normala kommer det att krävas ännu större åtgärder.

I normala fall är det inte svårt att stimulera ekonomin. Verktygen är väl kända. Sänk momsen, dela ut ett extra barnbidrag eller höj pensionerna för att ta några exempel. Att ge pengar till dem som saknar pengar är bra för konsumtionen.

Allt ställs på huvudet

När människor sitter hemma för att undvika ett virus ställs allt på huvudet.

Höjda barnbidrag fyller inte tomma hotellrum. Sänkt moms gör inte att fler går på restaurang och högre pensioner skulle inte skapa köer i specialbutikerna.

Vi vill inte ens att något av det där ska inträffa. Inte nu.

Men när pandemin är över måste människor börja konsumera igen, snabbt. Staten behöver ha en färdig plan för att kickstarta ekonomin. Det är precis det nästa veckas vårproposition och vårändringsbudget borde handla om.

Det måste få kosta pengar, mycket pengar. Den svenska staten har resurser. Extra barnbidrag till hösten? Mer pengar till kommunerna? Eller snabbstart av snabbjärnvägsbygget? Klassisk stimulanspolitik.

Det behövs insatser mot arbetslösheten, offentliga investeringar och stöd till välfärden. Och det behövs pengar i handen för att människor ska kunna handla och leva. Nästa onsdag har Magdalena Andersson möjlighet att peka ut riktningen.

På köpet får hon möjlighet att bedriva lite gammaldags socialdemokratisk fördelningspolitik.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.