Mejla

Jenny Wennberg

Avhumaniseringen är redan i full gång

En hysterisk Ulf Kristersson är det sista vi behöver

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Människor på flykt vid den grekiska gränsen efter Turkiets besked om att man öppnar sin gräns mot Europa.
Foto: Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
Människor på flykt vid den grekiska gränsen efter Turkiets besked om att man öppnar sin gräns mot Europa.

Under helgen öppnade Turkiet sina gränser mot Europa.

Så går det när man sluter avtal med skurkstater och ger dem förhandlingsövertag genom att ställa dem mellan EU och miljoner människor på flykt.

I Turkiet finns just nu enligt UNHCR runt 4,1 miljoner registrerade flyktingar varav 3,7 miljoner av dem är syrier.

På gränsen mot Grekland har tusentals människor samlats sedan Turkiets besked. Barn, unga, gamla. Människor som Grekland mött med förstärkt gränsbevakning och tårgas.

Under måndagen meddelade Grekland att man proklamerat nödläge vid EUs yttre gräns vilket innebär att man försöker aktiverar möjligheten att få understöd från övriga EU-länder som finns inskriven i artikel 78.3 i EU-fördraget.

Även om Turkiet öppnat gränsen mot Europa, har inte Europa öppnat sina gränser. Erdogan pressar just nu på EU med flyktingar som mänsklig murbräcka i ett försöka att tvinga EU till att backa upp Turkiet i kriget i Syrien mot Assads styrkor och deras allierade Ryssland.

Tragiskt agerande

Den okontrollerade situationen vid Europas gränser 2015 var inte human. Den var ett direkt resultat av en akut kris som drev människor på flykt undan striderna i Syrien och insikt i flyktinglägren i regionen om att kriget inte skulle ta slut i närtid. Men Sverige tog ansvar. Sedan lade vi oss på EUs lägstanivå ifråga om mottagandet av människor. 2015 gjorde Sverige vad man kunde lagstiftningsmässigt för att göra Sverige så oattraktivt som möjligt för människor att fly till. Efter det har tonläget varit hårt och även fullkomligt orimlig lagstiftning, som gymnasielagen som gjort uppehållstillstånden konjunkturberoende, har ansetts vara rimlig.

Lika tragiskt som Turkiets och Erdogans cyniska agerande för att sätta press på EU är den svenska högerns agerande just nu.

Avhumaniseringen av människor på flykt kräver inte ytterligare röster. Fascister och Sverigedemokrater ägnar sig åt det på heltid. Men gränserna för det anständiga har blivit allt mer flytande för Moderaterna, precis som den mot Sverigedemokraterna. Så därför taggar en etablerad Moderater som Tobias Billström följaktligen nu twitterinlägg med ”aldrigmer2015”.

I en bättre värld skulle över 70 miljoner på flykt onekligen inte dubbas till det nya normala av FNs flyktingorgan UNHCR. I en bättre värld skulle människor inte trängas vid EUs gränser och Turkiet använda flyende som påtryckningsmedel mot EU.

Men det är såklart inte vad Billström menar när han blickar bakåt mot 2015 och aldrig mer vill tillbaka dit.

Den oanständiga högern

2013 var Tobias Billström ute på banan och vevade om att ”volymerna” på migrationen till Sverige måste minska. Då hölls han i schack av Fredrik Reinfeldt som snabbt var ute och dementerade Billströms utspel. Nu leds partiet istället av Ulf Kristersson som i jägarmundering som vill hålla gränsen. Mycket har hänt med Moderaterna sedan 2013. Då var Sverigedemokraterna inte en självklar partner till partiet. Då var inte Moderaternas retorik främlingsfientlig och i svensk debatt fanns fortfarande någon form av anständigt tonläge kvar.

Så är det inte längre.

Trots att det sista vi behöver just nu är en hetsande, hysterisk höger som eldar under det svenska hatet.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.