Mejla

Ingvar Persson

Den här gropen har Sjöstedt grävt själv

Ministeravgång löser inget för de arbetslösa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jonas Sjöstedt hotar med misstroende.
Jonas Sjöstedt hotar med misstroende.

LEDARE

I dag har det gått 14 dagar sedan vänsterledaren Jonas Sjöstedt släppte sin politiska bomb. Om inte privatiseringen av Arbetsförmedlingen hejdades tänkte Vänsterpartiet ställa sig i spetsen för att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Svar inkrävdes inom två veckor, och när Nordmark för en vecka sedan instruerade myndigheten att – bokstavligt – skruva upp de skyltar som plockats ner menade Vänsterns talesperson Ali Esbati att det inte skulle räcka.

Nu är det Sjöstedt som avkrävs besked, och förhoppningsvis har han hittat ett sätt att ta sig ur den grop han själv har grävt. Att sparka den nyutnämnda arbetsmarknadsministern är nämligen en usel idé.

Oöverskådliga konsekvenser

De politiska konsekvenserna skulle bli oöverskådliga. Kan Stefan Löfven sitta kvar om han varken kan bestämma politiken eller utse sina egna ministrar? Knappast.

Till sist kan extravalet vara det enda som återstår. Vill Sjöstedt det?

Ett misstroende mot Eva Nordmark skulle inte heller ändra ett kommatecken i det Januariavtal som styr stolligheterna i arbetsmarknadspolitiken. Precis så bör nämligen privatiseringen av Arbetsförmedlingens kärnuppdrag beskrivas.
Risken för att reformen leder till regionala orättvisor, omfattande byråkrati och utbrott av ren humbug är uppenbar. Särskilt som allt ska hastas igenom i expressfart. I det har Sjöstedt rätt.

Måste skärpa sig

I gårdagens Aftonbladet pekade den socialdemokratiska veteranen Peter Hultqvist ut tre punkter där han menar att Socialdemokraterna måste skärpa sig. Åtminstone två av punkterna berör frågan om Arbetsförmedlingen, ett fokus på arbetande människors villkor och en beredskap att ompröva misslyckade privatiseringsexperiment.

Stefan Löfven måste stå upp för sin arbetsmarknadsminister, men han kan inte blunda för att den arbetsmarknadspolitik som blivit resultatet av servettbudget och eftergifter åt Centern är på väg mot katastrof.

Det är dags att dra i handbromsen.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

En riktigt usel idé av Jonas Sjöstedt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Nordmark

Arbetsmarknadspolitik

Jonas Sjöstedt

Arbetsförmedlingen

Martin Ådahl