Mejla

Ingvar Persson

Busch Thor föredrar fest med kändiseliten

KD-ledaren går in i flight mode

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor

LEDARE

I går morse berättade Magdalena Andersson om höjt grundskydd för pensionärer, skattereduktion i glesbygd, extra stöd till kommunerna och - kanske framför allt - den avskaffade värnskatten. Samtidigt satte sig en av oppositionens ledande företrädare på ett plan med destination Tel Aviv.

Tillsammans med landets kändiselit valde Ebba Busch Thor att fira Micael Bindefelds 60-års dag - en härlig, exklusiv födelsedagsresa skrev Carola Häggkvist - framför att delta i debatten om svensk ekonomi.

Innan KD-ledaren sköt ut sig ur den svenska politikens budgetvardag och övergick till flight mode hann hon i alla fall leverera några kommentarer via Instagram. Busch Thor skriver att budgetens största satsning är en skattesänkning för dem som tjänar mest, och att det är fel prioritering just nu.

I sak har KD-ledaren rätt

I sak har förstås KD-ledaren rätt.

Den avskaffade värnskatten betyder att den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning tjänar nästan dubbelt så mycket på budgeten som någon annan grupp. Det är ett direkt stöd till rika män i välmående storstadsförorter som Danderyd, Lidingö och Vellinge.

Illustration Paul Wallander

Avskaffad värnskatt är inte vad Sverige behöver och det ställer andra förslag - som höjd ersättning till kommuner som tagit emot många flyktingar eller sänkt skatt för pensionärer - i fullständig skugga.

Magstark kritik

Ändå är det magstarkt att KD-ledaren sitter på ett specialchartrat plan tillsammans med bland andra Mona Sahlin, Carola Häggkvist, Camilla Läckberg och Jonas Gardell och Pernilla Wahlgren och uttala sig som representant för alla som förlora på ökande klyftor.

Tror någon att Ebba Busch Thor hade slagits för värnskatten om hon fått bli minister med Sverigedemokraterns stöd?

Sverige behöver en regering som klarar av att förhandla om januariavtalet så att staten kan försvara välfärden och bedriva en rimlig fördelningspolitik.

Men Sverige behöver också en opposition som tar sitt uppdrag på allvar.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Håll isär dina två liv, Ebba Busch

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Magdalena Andersson

Danderyd

Statsbudgeten

Micael Bindefeld