Mejla

Zina Al-Dewany

För rika killar är livet enkelt

Fattigdom får inte normaliseras

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: lev dolgachov

Rika pojkar är bäst på att överskatta sig själva, enligt en ny studie. Det handlar om en undersökning där tonåringar får uppskatta hur bra de är på matematik, och framförallt de välbärgade killarna svarade att de hade stenkoll på de olika ämnena – även sådana som var helt påhittade. Självförtroendet fanns även bland rika tjejer, men inte i lika stor utsträckning. Man kan skratta åt att rika har lättare att snacka skit (undersökningen redovisade ett bullshit-index), men att självkänslan är kopplad till den egna ekonomin är inget nytt.

183 000 barn i skuldsatta familjer

Oavsett om rika generellt har bättre självkänsla eller inte så drabbas fattiga oftare av depression, självmordstankar och sämre självkänsla. Enligt en ny undersökning lever i dag 183 000 barn i hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden. Det leder till att barnen känner skuld och skam för familjens ekonomi. De här barnen tror att de är ensamma, trots att tusentals barn har det likadant. Det har fått Kronofogden och Bris att starta ett samarbete. Även om barnen är stressade och oroade så pratar de sällan om det, särskilt inte med föräldrarna som antagligen redan har dåligt samvete. Här kan Bris göra en del, men ekonomisk utsatthet leder inte bara till skam och dålig självkänsla.

Risken för de här barnen att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och våldsbrott är mycket högre, och chansen att de klarar grundskolan eller går ut gymnasiet är avsevärt mindre. Det påverkar möjligheten till arbete i framtiden. En del menar att fattigdom behöver bli mindre laddat, att vi måste få bort skamkänslorna så att barnen kan känna sig normala.

Fattigdom ska inte normaliseras

Att Bris kopplas in är helt rätt, men det kan inte vara hela lösningen. Svaret är inte heller att normalisera fattigdom och ekonomisk utsatthet. Ju mer individualiserat ett samhälle blir, desto mer tror vi på myten att du är din egen lyckas smed. Är du rik så har du förtjänat det, och är du fattig är det ditt fel.

I ”World Values Survey 1981–2000” tyckte 22 procent av svenskarna att fattigdom är ett resultat av lathet och brist på vilja eller motivation. I Tyskland var det bara 12 procent som tyckte likadant. Speglar inte det ett land där rut-avdrag, jobbskatteavdrag och stora skattelättnader riktas till de som har det bäst ställt, medan de som har det dåligt fått det sämre och barn tvingas vänja sig vid familjens fattigdom?

Ingen annanstans ökar klyftorna så snabbt som de gör här, och kanske speglas det i vår syn på fattigdom och utsatthet. Vi vill gärna ha höga tankar om oss själva både i värderingar och som välfärdsstat, men här är Sverige kanske bara som den rika tonåringen som överskattar sig själv.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.