Reinfeldt har slut på idéer

”Statsministern talade om den stora vida världen i ett försök att vara visionär”

INGET NYTT Fredrik Reinfeldt missar att det politiska landskapet är i förändring i sitt tal i Almedalen.

Fredrik Reinfeldt står inför en mycket komplex politisk situation. Statsministern går en tuff höst till mötes. Det osäkra parlamentariska läget, motsättningar inom regeringen och det faktum att flera av hans stödpartier hänger på gärdsgården. Detta ville nog åhörarna höra mer om när Fredrik Reinfeldt i går höll sitt tal i Almedalen.

I stället blev det en lång dragning av det demografiska och geografiska läget. Folk blir fler och äldre, Kina är stort och demokratin vinner mark i arabvärlden, fick publiken lära sig.

Ett konkret förslag

Det är i sig inget nytt att tala om världsläget, många partiledare har stått på ­samma scen förut och berättat om detta. Men det har alltid hängt ihop med politisk vilja och visioner. Reinfeldt nöjde sig med att läsa högt ur OECD:s faktasamling.

Ett enda konkret förslag fanns med: Reinfeldt ville uppdatera skolböckerna för att stämma överens med den ökade folkmängden. I Sverige bor inte längre åtta miljoner människor, upplyste han.

Statsministern talade om den stora ­vida världen i ett försök att vara visionär. Och det hade Reinfeldt behövt vara. Det politiska landskapet är i förändring.

En sen utredning

Frågor som inte diskuterades för ett år sedan är nu på agendan. Borta är städ­avdrag och kepsförbud.  I stället är det djupt ideologiska ämnen som barnfattigdom, privatiseringar och klyftor som ­dominerar. Socialdemokraterna har ­börjat mobilisera runt de långsiktiga ­visionerna, och ett val som handlar om hur samhället ska se ut om tio, tjugo eller femtio år vore en katastrof för Reinfeldt.

Det var därför som han i går tillsammans med sina stödpartier lanserade idén om en framtidskommission. En utredning som inte syftar till att ta fram konkreta politiska förslag likt ett val­manifest, utan snarare till att peka ut riktningen. Detaljpolitiken finns sedan länge där. Men först nu ska det alltså utredas varthän det barkar.

Behöver arbetsgrupp

När Moderaterna upptäcker att de saknar ideologi vänder de sig inte till medlemmar och sympatisörer. De tillsätter en arbetsgrupp under samma ledning som precis konstaterat att de saknar idéer. Och de tycker att skattebetalarna ska ­betala.

Reinfeldts berättelse om de stora förändringarna i världen tyder på en brist på idéer. I en debatt om de stora visionerna framstår ett jobbskatteavdrag som tämligen torftigt. Ett sjätte blir fullständigt fantasilöst. Det värsta Reinfeldt kan föreställa sig är en värld under social­demokratiskt styre. Domus skulle heta Domus, uteserveringarna skulle stänga och TV-apparaterna krympa till ynka 14 tum, berättade Reinfeldt för en förvånad ­publik.

Han behöver nog trots allt en arbetsgrupp som tar fram lite visioner åt ­honom.

Följ ämnen i artikeln