Mejla

Ingvar Persson

Sjöstedt har redan gått i opposition

På fredag kan Löfven bli statsminister

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jonas Sjöstedt.
Foto: Anna Tärnhuvud
Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt har nog börjat vänja sig. Som ledare för ett av riksdagens små partier har han i vanliga fall fullt sjå med att försöka väcka medias och allmänhetens intresse för sina förslag och åsikter. Men det är inte vanliga tider. De senaste dagarna har journalister jagat efter alla vänsterpartister i telefonboken i försöken att få ett tecken inför dagens besked.

I dagens parlamentariska läge räknas alla röster. Det är ingenting som kan avtalas bort, hur gärna en statsministerkandidat än skulle vilja göra det. Just det har varit en av de viktigaste invändningarna mot Ulf Kristerssons dagdrömmar, och just det gör formuleringen om Vänsterpartiet i 73-punktsprogrammet både onödig och korkad.

Sjöstedt har lämnat sitt besked

Nu har Sjöstedt lämnat sitt besked, och precis som vi skrev redan i måndags visade sig vänsterledaren vara den vuxne i rummet. Han lovar att partiet under den kommande mandatperioden ska utgöra en klar opposition. Han förklarade att han aldrig kommer att ställa sig bakom uppluckring av anställningstryggheten eller marknadshyror, och han hotade med att försöka avsätta alla statsministrar som lägger sådana förslag.

I praktiken hotar han alltså Stefan Löfven med misstroendeförklaring om han skulle fullfölja de delarna av 73-punktsprogrammet.
Men, och det är det viktiga, på fredag tänker vänsterpartisterna i riksdagen avstå från att rösta och alltså trycka på den gula knappen.

Stefan Löfven kommer av allt att döma att bli vald till statsminister. En regering med socialdemokrater och miljöpartister kommer att kunna presenteras i början av nästa vecka.

Inget lätt jobb för Löfven

Den kommer inte att få ett lätt jobb. Regeringen är byggd på ett politiskt program som innehåller förslag som redan skapat hårda motsättningar i arbetarrörelsen. Den kommer att tvingas genomföra riktigt dåliga fördelningspolitiska förslag, och den kommer att vara beroende av riksdag där kaoset hela tiden tycks skymta runt hörnet.

Den skeptiske skulle säga att Stefan Löfven blir direktör för en loppcirkus.

Men Sverige får en regering, och det blir en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna. Det borde vi tacka Jonas Sjöstedt för.

Redan i dag fick Sverige dessutom något annat, en vänsteropposition.
När man betraktar det politiska läget är det faktiskt inte så dåligt.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.