Hon prisas för sin farliga idé

Malala Yousafzai och den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi får Nobels fredspris.

De sköt henne i huvudet.

De stoppade hennes skolbuss och klev in. En maskerad man frågade vem av barnen som var Malala Yousafzai. När han förstod vem det var så sköt han. ­Kulan gick igenom hennes ­huvud, vidare in i halsen och stannade i axeln.

14-åringens brott? Texter på BBC:s urduspråkiga sajt om hur Pakistans talibaner hade förbjudit henne och andra flickor att gå i skolan. Hur de religiösa ­extremisterna förstörde landet med sitt fundamentalistiska kvinnohat. Om hur hon vägrade acceptera att flickors rätt till ­utbildning kränktes av reaktionära män.

Talibanerna sköt henne i huvudet. Men Malala ­Yousafzai dog inte.

I mars 2012 var hon tillbaka i skolbänken, men inte i Swat­dalen där hon tidigare studerat. Hon fick lämna sitt hemland och flytta till Birmingham och­ ­Edgbaston High School.

I dag är hon 17 år gammal och sannolikt en av de mest kända kämparna för alla flickors rätt till skolgång.

– De här flickorna är mina systrar och jag kommer att kämpa tills alla är släppta, sa hon när hon i somras träffade flickor som kidnappats av terror­gruppen Boko Haram i Nigeria.

I går blev det klart att Malala – tillsammans med den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi – kommer att få Nobels fredspris.

Priset är förstås en paradox.

Varje år delas ett fredspris ut till minnet av en man som uppfann dynamiten.

Ofta är pris­tagaren en man som prisas för att han inte låtit utplåna sin fiende eller för att han slutat utplåna honom.

Freden byggs av annat

Det är ju så. Krig undviks ­eller avslutas ofta när män i kostymer träffas i maktens finrum och tar i hand.

Men freden, den byggs av ­något annat.

Enligt FN nekas 57 miljoner barn runt om i världen utbildning. 15 miljoner av dem är barnarbetare och 32 miljoner av dem är flickor som diskrimineras på grund av sitt kön. Två tredjedelar av världens 511 miljoner analfabeter är kvinnor eller flickor.

Malala Yousafzai vet vad det gör med länder och vad det gör med människor.

– Du måste bekämpa andra, men genom fred och genom samtal och genom utbildning, sa hon i en amerikansk tv-intervju.

Kritiserade Obama

Under besöket i USA passade hon även på att kritisera ­Barack Obama för landets drönarbomber i Pakistan: det gynnar den terrorism som stoppar hennes medsystrar från att gå i skolan.

Lite högstämt kan man tala om utbildning som ett av de ­absolut viktigaste verktygen om man vill lyfta människor ur ­fattigdom, främja fred och ­social rättvisa, demokrati och mångfald.

Det är därför Malala Yousafzai är så farlig för världens alla mörkermän.

Hon är nämligen det yttersta beviset på att mörkermän går att besegra.

Följ ämnen i artikeln