Fem år sedan MeToo men nu är allt borta

Betydde alla som berättade ingenting?

Det har gått fem år sedan MeToo-rörelsen startades.

I våras satt skådespelaren Amber Heard i rättegångssalen mot sin exmake Johnny Depp. Utanför rasade världen emot henne.

"Visst ska vi tro på kvinnors vittnesmål mot sexuella övergrepp, men inte den här lögnaktiga horan." Ungefär så skulle man kunna sammanfatta kommentarerna på sociala medier, utskrivet i versaler och utropstecken av såväl kvinnor som män.

Hatstormen som drabbade Heard när hon vittnade om sexuella övergrepp är ett typexempel på hur en feministisk backlash ser ut. Är du inte ett perfekt offer kan du inte räkna med omvärldens stöd.

Problemet är att det finns inga perfekta offer.

För fem år sedan fick vi en feministisk revolution över en natt. I land efter land, bransch efter bransch strömmande vittnesmål in om sexuella övergrepp, tystnadskulturer och maktmissbruk. Allt samlat under hashtaggen #MeToo.

Kvinnor världen över höjde rösten i ett kollektivt urvrål.

Och världen förändrades faktiskt för en kort stund. Men som med alla feministiska framgångar kommer en backlash. Hatstormen mot Heard är ingen isolerad företeelse.

I en stor studie har Göteborgs universitet kartlagt 27 europeiska länders inställning till jämställdhet. Den visar ett trendbrott.

Unga män mellan 18-29 år är den grupp som är mest skeptiska till jämställdhet. Tidigare forskning har pekat på att äldre generationer brukar ha en mer konservativ syn på jämställdhet.

Nu är det tvärtom. Yngre män ser ökade rättigheter för kvinnor som ett hot mot sin egen framgång.

Det är en obehaglig sanning. Men inte särskilt förvånande.

Det sker en rörelse mot konservativa ideal och värderingar i västvärlden. Det är en del av en backlash som sträcker sig långt bortom MeToo och jämställdhet.
På bara några år har vi sett tre framgångsrika, progressiva rörelser. Först ut var MeToo. Strax därefter drog Greta Thunberg igång sin gröna framgångssaga bland världens unga. Vi kunde i realtid se hur det förändrade val och gjorde politiken grönare.

Sen fångades George Floyds sista ögonblick på film när han kippade efter luft. Klippet tog fyr på sociala medier och hashtaggen Black Lives Matter, BLM, fick samma sprängkraft som MeToo ett par år tidigare.

Människor gick ut på gatorna i protest mot institutionell rasism, mot vardagsrasism och det uppenbara faktum att svarta människors liv värderas lägre än vitas.

Det var för mycket för vissa.

Några av dem såg vi bryta sig in i Kapitolium under ett våldsamt upplopp.
Andra är just nu regeringsunderlag i riksdagen. Sveriges nya ordförande för justitieutskottet, sverigedemokraten Richard Jomshof, vill utreda och helst avskaffa diskrimineringslagen.

SD:s framväxt är ett symtom på en ny konservativ era.

Pendeln har svängt, backlashen är här.

Följ ämnen i artikeln