Januariavtalet gör klassresorna färre

Stefan Löfven ser problemen, men var är lösningarna?

Stefan Löfvens jultal var ett försvarstal för Januariavtalet.

Hösten 2019 har inte bjudit på glädjebesked för Socialdemokraterna opinionsmässigt. Men det var om inte annat en piggare Stefan Löfven än vi såg i Agendaintervjun i SVT som klev upp i talarstolen i S:t Nicolai ruin i Visby för att hålla jultal.

Löfven citerade popgudinnan Annika Norlin, målade sitt tal med ord som solidaritet, jämlikhet, klassresor, inkomstklyftor och trygg välfärd. Det tog dessutom en bra stund in i talet innan Stefan Löfven började prata om kriminaliteten. Och då låg inte fokus huvudsakligen på straffrätt och polis som vi vant oss vid, utan på socialtjänst, lärare och föreningsliv. Det är onekligen välkommet. Och dessutom nödvändigt.

Förbättrat livet för rika män

Tyvärr blir det dock betänkliga problem med trovärdigheten för Stefan Löfven när han försvarar Januariavtalet med ord om att alternativet till kompromisser varit att inte förbättra livet för en enda människa.

De människor Stefan Löfven förbättrat livet allra mest påtagligt för med Januariavtalet är trots allt de rika männen som får del av 6 miljarder i slopad värnskatt. Att det var Liberalernas idé gör liten skillnad.

Det går trots allt att säga nej till dåliga idéer.

Förtjänar inte julförsvarstal

Varenda väljare vet att Januariavtalet var det enda alternativet till en regeringen bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna styrd av Sverigedemokraterna. Men det betyder inte att det är ett avtal som förtjänar julförsvarstal. Stefan Löfven borde inte ägna energi åt detta, han borde istället omförhandla Januariavtalet, annars kommer det bli svårt att åstadkomma den ökade ekonomisk jämlikheten och klassresorna han också ägnade talartid åt.

Ett har Stefan Löfven dock rätt i, julen är en påminnelse om Sveriges mest smärtsamma svagheter.

Partiledarnas jultal inte minst, eftersom de hålls av människor som faktiskt skulle kunna lösa problemen, istället för att jultala om dem.