Boris Johnson kommer söndra Storbritannien

En ”guldmedaljerad egomaniker”

Boris Johnson blir Storbritanniens nästa premiärminister. Ja, åtminstone om de konservativa ledamöterna i Storbritanniens parlament får bestämma. I veckan blev han nämligen stor vinnare i en omröstning bland sina kollegor i Westminster. Alltihop avgörs förvisso nästa månad när 160 000 medlemmar i det konservativa torypartiet får rösta om saken, men även här är Boris Johnson storfavorit.

Bättre än Farage

Inte för att någon tror att Johnson är den plikttrogne, ärlige och hederlige ledare som landet behöver. De vill ha honom för att de tror att Boris Johnson är den ende företrädaren som kan vara bättre på att vara brexit-populist än Nigel Farage. Opinionssiffrorna pekar ju på att Farages nybildade Brexitparti nu har större väljarstöd än både tories och socialdemokratiska Labour.

Alltså måste man välja Johnson, vars ministerkarriär består av två år som utrikesminister där han återkommande skämde ut Storbritannien genom tabbar, förolämpningar och överklassmannens lättjefyllda oförsiktighet. Han har varit borgmästare i London också, och var då mest intresserad av att få sommar-OS till stan.

I själ och hjärta är han en tidningsskribent med uppdrag att chocka, skarva och slarva. Men Max Hastings, som en gång var hans redaktör på Daily Telegraph har beskrivit honom som en ”guldmedaljerad egomaniker” som ”hungrar som en galning efter att bli premiärminister”.

Hans löfte till de konservativa medlemmar som till slut ska välja honom är att om han inte får till en bättre uppgörelse än den Theresa May fick till stånd – och som parlamentet sa nej till tre gånger – kommer han att välja att lämna EU utan några som helst avtal med unionen.

Olämplig att ha en befattning

Baksidorna med att lämna EU är redan kända: Det kommer innebära en tuff utmaning för Storbritanniens utrikeshandel, det försämrar landet inflytande över kontinentens politik och över världspolitiken. Men att lämna EU i ordnade former är något annat än det fullfjädrade vansinne det vore att kasta sig ut ur EU-samarbetet utan någon som helst "deal".

”Att seniora politiker ens överväger något sådant bevisar att de är olämpliga att ha en politisk befattning”, skriver kolumnisten Martin Wolf i Financial Times och listar skälen till varför det vore vanvett. Det handlar om tullar, om Storbritanniens anseende i världen, varubrist, försvagade positioner och en bruttonationalprodukt som kommer få ta sanslöst mycket stryk. Men viktigast av allt: En brexit utan ett avtal kommer ha en söndrande effekt på det brittiska samhället.

Inget vet i vilken omfattning eftersom inget civiliserat land i fredstid någonsin avslutat sina viktigaste avtal över en natt.

Boris Johnson är beredd att testa.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.