Arbetare utnyttjas på samhällets bakgård

Nödvändigt initiativ för att stoppa skurkföretagen

Bostadsbygge i Huddinge.

I en klassisk filmscen i "Den enfaldige mördaren" tar den sadistiske fabrikören Höglund, gestaltad av Hans Alfredson, emot en försenad arrendeavgift från den mindre bemedlade och hårt pressade Månsson. Pengarna kastar fabrikören sedan in i brasan med orden "Jag bryr mig inte om den här skitsumman, men det är principen Månsson".

Parallellsamhälle

Polisen vittnar om att en del skumma arbetsgivare agerar på liknande sätt. De bestämmer tid och plats för kontant löneutbetalning till de papperslösa personer de tillfälligt har anlitat. Väl där blir de blåsta på pengarna och får istället möta polisen som chefen har tipsat i förväg. Ett cyniskt sätt att behandla en redan utsatt grupp och ett exempel på hur jävligt det är på den del av svensk arbetsmarknad som verkar i ett laglöst parallellsamhälle.

Ett fungerande återvändande är en viktig del i migrationspolitiken, precis som den svenska modellen med kollektivavtal, schysta villkor och arbetstillstånd har tjänat Sverige väl. Men mörkertalet för hur många som ändå lever gömda, utnyttjas och riskerar livet på farliga jobb är stort. Arbetskriminaliteten ser ut på olika sätt, det kan handla om missbruk av olika regelverk, exploatering av människor, snedvriden konkurrens, ekonomisk brottslighet, brott mot utlänningslagen och arbetsmiljöregler.

Nationell delegation

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark meddelade nyligen att hon tillsätter en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Fokus är att samla och stödja branschöverskridande aktörer, erfarenhetsutbyte mellan myndigheter och förstärka kunskapen på området. Arbetsmarknadens parter ska också bidra till delegationens arbete. Byggnads ordförande Johan Lindholm har länge larmat om kriminella organisationer som förstör branschen och vill därför vara med.

Arbetsmarknadens mörka bakgård måste rensas upp ordentligt. Dels för att komma åt skurkföretagen och stoppa utnyttjandet av människor, men även för att värna seriösa arbetsgivare som följer svensk lag. Det är tufft att konkurrera med jussta villkor som det ser ut nu. Alla har även ett ansvar att anmäla missförhållanden.

Nordmarks initiativ är därför en nödvändig start för att till slut få ordning och reda på hela arbetsmarknaden.


Många arbetare utnyttjas grovt på en dold del av arbetsmarknaden och mörkertalet är stort. Nu har arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tagit initiativ till en delegation mot arbetslivskriminalitet. Vad tycker du om det här?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Joanna Abrahamsson
    9 aug 2021

    Arbetet mot arbetslivskriminalitet engagerar många, tack för alla frågor. Nu stänger ledarchatten för idag.

  • 9 aug 2021

    "Det är viktigt att anmäla", men vart/vem vänder man sig till???

    Det pågår arbeten, som minst sagt känns skumma, i den fastighetjag bor.

    ReineLundquist

    Hej Reine, det går att anmäla till Arbetsmiljöverket.

    Joanna Abrahamsson
  • 9 aug 2021

    EN:s initiativ är välbehövligt men det tar inte ifrån det delade ansvaret som alla parter har, från beställare till konsument. Det går inte att enbart jaga de lägsta priserna och offerterna och naivt intala sig att allt gått korrekt till, med lagliga löner, betalda skatter och avgifter osv.

    Sonja

    Hej Sonja, så är det, alla konsumenter och beställare har också ett ansvar. Är något oskäligt billigt eller saknar kvalité och profession är det ofta något fuffens bakom. Då riskerar man att dels bidra till ett utnyttjande av människor men också att få ett jobb utfört som ej håller bra kvalitet. Samtidigt som den seriösa marknaden riskerar att urholkas på grund av orättvisa konkurrensvillkor.

    Joanna Abrahamsson
  • 9 aug 2021

    Att människor utnyttjas har varit känt i årtionden. Vore intressant om man utredde varför det fått fortgå. Att man nu antyder att något skall göras är för mig självklart men bör bevakas då historiken ej visar på någon större handlingskraft

    Christer

    Hej Christer, absolut, problemet har funnits länge och lagskärpningar har också genomförts. Men det behövs mer och då är den nya delegationen en bra start.

    Joanna Abrahamsson
  • 9 aug 2021

    Joanna,en av de branscher som är vidrigast o mest oseriös är restaurangbranschen,varför görs det inte fler kontroller där,kan inte vara så svårt att kolla liggare,personal,id,löner mm,ofattbart att det får hålla på så utan åtgärder,vite,böter o indragna tillstånd borde vara en självklarhet.

    Kjell N

    Hej Kjell, ja, restaurangbranschen är också hårt drabbad. Jag gissar att den nya delegationen även tittar på den och kommer med förslag på skärpningar. Facken gör också ett viktigt jobb när de lyfter problematiken.

    Joanna Abrahamsson