Mejla

Pernilla Ericson

Familjeåterförening stoppades av maktstrid

Regeringsbildningen: Centern backade ur i sista stund

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Isabell Höjman/TT
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

LEDARE

“Jag beklagar att det inte verkar gå att komma fram med en mittenkonstellation.” Så skrev Liberalernas Jan Björklund på Twitter när Centerns Annie Lööf valde att bryta förhandlingarna. Ett avtal hade tagits fram, och Socialdemokraterna hade varit beredda att backa på ett flertal punkter. “Även Lööf var nöjd”, säger en källa till Aftonbladet.

Att Centerpartiet ändå valde att förkasta uppgörelsen är beklagligt. Vi kunde ha haft en fungerande regering. Vi kunde ha fått ett slut på dravlet med regeringsbildningen, som nu ser ut att vackla in i ett dyrt och onödigt extraval. Och barn kunde ha fått vara med sina föräldrar. För det fanns en viktig punkt på det färdiga dokumentet, där Socialdemokraterna – äntligen – var beredda att backa. Familjeåterförening.

Integration blir en illusion

En vän beskrev föräldraskapet så fint. “När min dotter hade fötts, då var det som att en kompassnål i mig svängde. Efter att hon fanns, så pekade den hela tiden på henne.”

Fokus flyttas och världar skakar när barn föds. Saker som förut varit viktiga, blir mindre viktiga, för där finns en liten som behöver dig mest av allt. I frågan om familjeåterförening har fokus självklart varit på de barn som befinner sig ute i världen, frånskilda från sina föräldrar. I en splittrad familj, i ett läger, utplacerade hos släktingar, försvunna i det kaos som är krig. Men låt oss för ett ögonblick ägna en tanke åt den förälder som lyckats ta sig hit. Här blir nämligen målet med en fungerande integration en skrattretande illusion.

C backade ur i sista stund

Det ställs rättmätiga krav på personer som kommer hit. Lär dig svenska, sök jobb, kom in i samhället. Gott så. Men en människa är inte en siffra, en etta-nolla i datasystemet. Hur ska en människa kunna fokusera i studierna, om den inte har sina barn hos sig? Hur ska en människa kunna vara en produktiv del av samhället, ens komma in i samhället, om tankarna och fokus är någon helt annanstans? Den där kompassnålen kommer alltid darra åt det håll där barnen befinner sig. Den instinkten är universell.

Familjeåterförening är ett av de viktigaste stegen för att få hela, fungerande människor i vårt samhälle. Det är den punkt där flyktingen slutar fly. Det är en punkt där Socialdemokraterna måste vika sig, och som Centerpartiet valde att förkasta. Allt i en halsstarrig maktstrid där människors verklighet hamnar i kläm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.