Ditt boende hänger på Åkessons humör

Höga hyror och för få hem

Finns det hopp om fler vackra byggkranar i framtiden?

Varje ögonblick kommer vi längre bort från en rimlig bostadsmarknad. Det krävs liksom inte mer än tidens gång. Möjligen skulle situationen kunna göras ännu lite värre om man tog till med marknadshyror i kombo med en passiv politik för fler hyresrätter. Vilket är ungefär vad man försöker få till.

Vi skulle behöva börja bygga 15000 nya hem varje kvartal fram till 2030 för att komma ikapp. Förra kvartalet påbörjades lite mer än hälften av det. Vi går back hela tiden.

Regeringen, varsågod att börja! skriker den svenska bostadsmarknaden, men som vanligt är det bara ljudet av syrsor som hörs därifrån i den ekonomiska krisen.

I bostadspolitikens fall är det lite extra obegripligt. Det handlar om långsiktiga investeringar, inte inflationsdrivande konsumtion.

I höstas skrotades investeringsstödet för hyresrätter. Det användes för att bygga fler hyreslägenheter med lägre hyra än marknaden. Det togs bort utan utvärdering.

Nu har Hyresgästföreningen kunnat visa att stödet ledde till 30 000 fler bostäder med lägre hyra. Bland annat i framtidsstäder, som Örebro och Umeå. Investeringsstödet är alltså en av de få sakerna som har fungerat. Vad drar vi för slutsatser av det?

Hyresgästföreningen vill återinföra ett omarbetat statligt stöd för att bygga bort krisen, medan Fastighetsägarna vill ha fri hyressättning.

Ingen har klättrat ur skyttegravarna. Men varför skulle de göra det? Striden handlar ju om huruvida bostadsmarknaden ska handla om en bättre bostadssituation för de många eller en fortsatt tjackad marknad för de få.

När Fastighetsägarna pratar om hur investeringsstödet slog förstår man deras problem med hyresrätter. Fastighetsägarna tycker det är ett problem att vissa som bor i hyresrätterna som byggdes inte är låginkomsttagare. De vill att hyresrätter ska vara någon typ av social housing. Som en fattigstuga i Emil i Lönneberga.

Att hyresrätter är en generell åtgärd på bostadsmarknaden, för att balansera ut marknaden av privata boenden, vill man inte acceptera. Att marknaden för bostadsrätter uppenbarligen spårar ur när bostadsbeståndet är för litet och för privat vill man inte ta in.

Sverigedemokraterna har sagt nej till marknadshyror, vilket säkrar en riksmajoritet som är emot. Man får hoppas att det förblir.

SD sålde ju sina åsikter om vinst i välfärden till Svenskt Näringsliv för lite lunch. Hoppas inte Fastighetsägarna råkar ringa någon gång det kurrar i Åkessons mage.

Följ ämnen i artikeln