Mejla

Ingvar Persson

Magdalena Andersson kan sträcka på sig

Finansministern måste fortsätta att satsa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På torsdag överlämnar Magdalena Andersson årets höstbudget till riksdagen.
På torsdag överlämnar Magdalena Andersson årets höstbudget till riksdagen.

LEDARE

När Magdalena Andersson idag presenterade sina prognoser berättade hon om sitt samtal med den amerikanska finansministern Janet Yelldn som nu förbereder en enorm satsning på bland annat infrastruktur. Amerikanerna menade att riskerna med att snåla är mycket större än risken att ta i för mycket.

På torsdag lämnar Magdalena Andersson över årets vårbudget och siffrorna pekar åt rätt håll. På finansdepartementet räknar man med att den svenska ekonomin i slutet av året kommer att ha tagit tillbaka det som förlorats under krisen.

Stor framgång

Det är förstås en enorm framgång, inte bara för den svenska regeringen utan för den ekonomiska politikens förmåga. Precis som Sverige har stater runt om i världen gjort jättelika insatser för att hålla uppe ekonomin. Förmodligen har det räddat oss från en global ekonomisk depression.

Andersson har anledning att sträcka på sig.

Självklart har det kostat. Förra året ökade statsskulden som finansdepartementet mäter den med 5 procent, från 35 till 40 procent av BNP. I år fortsätter skulden att växa, räknat i kronor. Som andel av den svenska ekonomin ligger den däremot stilla.

Urstark ekonomi

Hur vi än jämför betyder det att den svenska statens ekonomi är urstark.
Dessvärre betyder det inte att allt är frid och fröjd. Jobben kommer att komma tillbaka, men det går inte fort. För alla som redan innan pandemin hade svårt att hitta ett arbete blir det ännu tuffare. Och behoven i välfärden har varit stora länge. När vårdskulder och andra effekter av alla restriktioner ska hanteras kommer det att bli värre.

Dessutom är behoven av satsningar på till exempel ny - helst grön - infrastruktur hur stora som helst.

Den fråga finansministern måste besvara är varför hon har så bråttom att börja samla i ladorna. Redan från nästa år räknar regeringen åter med överskott.

En ansvarsfull politik? Ja kanske, men precis som Janet Yellden ska ha sagt när hon talade med Magdalena Andersson är det inte riskfritt att snåla. Det kan straffa sig i form av förlorade jobb och minskad tillväxt.

Andersson borde prata mer med sin amerikanska kollega.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Magdalena Andersson håller sitt största löfte

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

BNP

Magdalena Andersson

Infrastruktur

Ekonomisk politik