Joe Biden löser inte demokratins kris

Biden och Harris är inte Donald Trump, men det räcker inte

Den blivande presidenten Joe Biden och vice president Kamala Harris har utsetts till årets person av det ansetta magasinet TIME.

Donald Trump har kämpat med näbbar och klor för att hålla sig kvar vid presidentämbetet, men idag skickas de så kallade elektorsrösterna in till Washington. Sen är det färdigt.
Joe Biden kommer att sväras in som president den 20 januari nästa år.
Det är lätt att dra en lättnadens suck. Inte bara för att vi nu slipper en gapande demagog som hyllar diktatorer som president i USA, utan också för att demokratins fundament kan börja repareras.

Ansedda TIME Magazine har utsett Joe Biden och Kamala Harris till Årets Person, och sällan har väl en utmärkelse präglats lika tydligt av vad mottagarna i n t e är. Biden och Harris är inte Donald Trump, det räcker.

Konspirationsteorier och polarisering

Granskande journalistik, forskning och fri politisk debatt är hjärtat i upplysningstidens demokratiprojekt. Nu upplever alla en kris, och det är ingen slump. Demokrati är inte bättre än den upplevs vara: om jämlikheten och den ekonomiska tryggheten rasar kommer de andra grunderna också att darra.

När jämlikheten och tilliten försvinner så följer snart konspirationsteorier och polarisering som ett brev på posten.
Presidentvalet i USA och Brexit-valet har präglats av fejkade nyheter och lögner. Donald Trump har under sin mandatperiod eldat på ett vetenskapsförakt kring coronaviruset och kring vår tids största ödesfråga: klimatförändringarna.

Fakta och sanning

Lars Heikensten, avgående vd för Nobelkommittén, uttryckte stor oro över utvecklingen i Aktuellt på Nobeldagen.
– Våra demokratiska samhällen är beroende av kloka beslut, och för att kunna fatta kloka beslut måste man basera dem på kunskaper, sa han.

Om folk börjar tro på det som inte är sant, säger Heikenstam, ökar inte bara polariseringen, utan det kommer att gå sämre för våra länder. För att motverka det behövs gemensamma skolor så att alla får en bra grund, och det krävs gemensamma arenor som Public Service för att människor ska mötas, menar han. Men vi behöver också ha samtal med vår omgivning om att tro och värderingar inte är samma sak som fakta och sanning.

Jämlikheten monterades ned först, konspirationsteorierna kom sedan

Samma år som Donald Trump valdes in utsågs "faktaresistens" till ett av årets nyord.
Nu kan vi kanske börja lämna den tiden bakom oss.
Men då räcker det inte med Joe Biden. Jämlikheten monterades ned först, konspirationsteorierna kom sedan. Om vi vill återupprätta förtroendet för demokratin och bli av med konspirationstänkande och kulturkrig så måste klyftorna i samhället minska.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.