Försäkringskassan är SD:s bästa valarbetare

Trygga människor röstar inte på högerextremister

Läxan från danska valet handlar inte om invandring

Inlägget publicerades 03:30 onsdagen 15 september 2010.

”Jag har gråtit. Ja, jag har bölat som ett barn. Jag har traskat varv efter varv runt lägenheten som en rastlös hund. För det finns ingenting annat att göra. Det svek som Alliansen visat de allra svagaste lämnar mig alldeles uppgiven och oförstående.

Idag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet. Nu ska jag berätta om de senaste fem åren av hennes liv.”

Emelie Holmquists blogg, med det udda namnet ”Klamydiabrevet”, handlade mest om vardagens små underligheter. Särskilt mycket politik var det inte, och inte så många läsare. Men nu hade hon något att berätta.

Några år tidigare hade hennes mamma, Annica Holmquist, diagnostiserats med akromegali, en svår kronisk sjukdom och nu hade Försäkringskassan utförsäkrat henne. 55 år och utan möjlighet att arbeta skickades Annica Holmquist till socialen.

Många vet inte hur detta fungerar, men socialbidrag, eller försörjningsstöd som det egentligen heter, är ”sista alternativ då alla andra möjligheter till egen försörjning är uttömda”. I princip måste du sälja allt av värde innan du får pengar till mat, i Annica Holmquists fall hennes bostad.

Det fanns en gång ett annat Sverige. Där vi lovade varandra att sjuka inte skulle behöva bli fattiga. Där skyddsnätet skulle dämpa fallet tills du orkade resa dig igen. Men 2010 hade detta skyddsnät så stora hål att Annica Holmquist föll rakt igenom – och sedan djupt, djupt ner i ingenting.

Jag såg människor börja gråta när de läste Emelie Holmquists blogginlägg. Texten ligger kvar på nätet och du kommer att förstå varför.

Söndagen den 19 september 2010, fyra dagar senare, skulle Sverige gå till val. Fredrik Reinfeldt (M) kunde ännu en gång få egen majoritet för Alliansen. Men framåt kvällen den 15 september ramlade hjulen av den borgerliga valmaskinen.

”Klamydiabrevet” var på allas läppar, tidningar, radio och TV sökte snabbt upp Emelie Holmquist, hennes mamma och Försäkringskassans ansvariga. I SVT:s stora slutdebatt fick Fredrik Reinfeldt själv kommentera fallet. Haveriet var ett faktum.

De borgerliga partiledarna framstod som iskalla och hänsynslösa. Retoriken ”Det ska löna sig att arbeta” fick en ny klangbotten. Och Reinfeldt tappade sin egna majoritet. Valdagen 2010 blev början till slutet för både Alliansen och hans ”Nya moderaterna”.

Efter valet fick socialförsäkringsministern sparken.

Annica Holmquist var bara en av många som utförsäkrats och även om Stefan Löfven (S) vann valet 2014 på retoriken att ”Något håller på att gå sönder i Sverige” så fortsätter människor att malas ner i Försäkringskassans kvarnar.

Facebookgruppen Försäkringskassanupproret har idag över 40 000 medlemmar. Det är folkhemmets skuggteater, en samlingsplats för dem som trodde på löftet om allas lika värde och rätt. Men blev blåsta när det verkligen gällde.
Vi ser deras skuggor, ibland hör vi rösterna som 15 september 2010, men som hela människor är de borta ur strålkastarljuset. Facebooksidan toppas av kontaktuppgifter till Jourhavande medmänniska och till Självmordsupplysningen Mind.se.

Hur hamnade vårt land - vårt starka samhälle - i detta mörker? Svaret är: genom politiska beslut.

Alliansens "arbetslinje" där besparingar på sjuka och arbetslösa tillsammans med sänkt skatt skulle leda till fler jobb. Men även Socialdemokraternas strama finanspolitik, där skadorna från Anders Borg (M) ännu inte har reparerats. Dessutom har S-regeringen både undergrävt LSS och låtit Försäkringskassans jurister härja fritt.

Berättelserna från Försäkringskassanupproret är inget arv från en svunnen regering, de är helt och fullt Januaripartiernas ansvar.

Några som för länge sedan hört stämningarna är Sverigedemokraterna. Redan 2014 döpte de sitt valmanifest till "Vi väljer välfärd!". Det var inte sant. Politiken var finansierad med hitte-på-pengar och egentligen handlade allt om invandring. Men retoriken började förändras.

Inför valet 2018 gjordes SD sjukförsäkringen till valfråga. "I vårt arbete har vi tät kontakt med de grupper som på olika sätt kommit i kläm och vi har berörts starkt av många människoöden där sjuka drabbats av brister och åtstramningar." skrev Julia Kronlid (SD) och Linus Bylund (SD) i Svenska dagbladet och krävde slopade tidsgränser och att ingen ska falla mellan stolarna på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Återigen var politiken bluff. Samma höst röstade SD på Moderaternas budget i riksdagen och för Ulf Kristersson som statsminister. Men de började få tonträff i retoriken. Under 2019 lade Sverigedemokraterna flera interpellationer om just sjukförsäkringen. Partiet pratar alltmer om LSS och om högre pensioner. Ibland drar språket åt det vänsterpopulistiska.

Samtidigt gick Försäkringskassans nya sjukförsäkringschef Ulrika Havossar ut och slog fast att allt för många fått sjukförsäkring hittills och att bedömningarna nu kommer att stramas åt.

Vad tror ni händer om SD inte bluffar nästa gång? Om de faktiskt lägger riktiga pengar i sin budget på att förbättra för sjuka, arbetslösa, LSS och pensioner?

Det är nämligen vad som ser ut att hända. Och vad ska Socialdemokraterna svara då? Att det ska löna sig att arbeta?

Ungefär detta hände i Danmark för drygt femton år sedan. När Socialdemokratin gick åt höger så gick Dansk Folkeparti åt vänster och försökte bli "välfärdspartiet" i dansk politik. Det lyckades. Att inte låta samma sak ske i Sverige är förmodligen den viktigaste slutsatsen vänstern kan ta med sig från andra sidan sundet.

De senaste månaderna har retoriken från Finansdepartementet ändrats något. De pratar allt mer om välfärden, vilket är bra. Men de borde även börja prata om tryggheten, om det sociala skyddsnät som Stefan Löfven lovade laga 2014 men som fortfarande läcker som ett såll.
Annars kommer Försäkringskassan snart att bli Jimmie Åkessons bästa valarbetare. Valet är regeringens.

Så Stefan Löfven, glöm inte Annica Holmquist och alla tusentals människor i vårt land som Försäkringskassan nu sviker. Annars är risken stor att du också kommer att få ett klamydiabrev lagom till valdagen 2022.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.