Ekonomisk härdsmälta skonar inte Sverige

Samhället måste fortsätta fungera

För två månader sedan fanns det många som hoppades att den ekonomiska krisen i coronans spår skulle bli kortvarig. Det handlade trots allt bara om ett tillfälligt virusutbrott.

För en månad sedan trodde vi kanske att Sverige skulle klara sig mycket bättre än andra länder. Här hade vi ju tillämpat folkvett och låtit ekonomin tuffa på, om än på sparlåga.

Idag är det bara att erkänna. Lågkonjunkturen kommer varken att bli kortvarig eller skona vårt land. Så länge det inte finns ett vaccin eller effektiva sätt att bota covid 19 kommer pandemin att påverka världsekonomin.

Det som hänt har dessutom satt andra spår. Politiker har stängt sina länders gränser. Det finns inga garantier för att de snart öppnas igen. Viruset har också brutit sönder världsomspännande handelsrelationer, det som brukar kallas globala värdekedjor.

Dåliga nyheter för oss

För en lite och exportberoende ekonomi som den svenska är det dåliga nyheter.

Nyligen genomförde halvstatliga Business Sweden en enkät bland storföretagens exportchefer. Resultatet är nedslående. Vid sidan av problemen med komponenter drar konsumenter i hela världen in på allt utom det nödvändigaste.

Bilindustrin drabbas extra hårt.

Det index Business Sweden använder för att mäta framtidstron har halverats sedan i januari. När det gäller framtiden är exportcheferna pessimistiska. För den närmaste tiden är det ännu värre.

Svensk politik kan inte göra mycket för att påverka den internationella konjunkturen. Vi får fortsätta att argumentera för fri handel och försöka ge våra exportföretag så bra konkurrensvillkor vi kan.

Samhället måste fungera

Men svenska politiker kan göra saker för att det svenska samhället ska fortsätta att fungera.

Man kan, som Liberalernas ledare Sabuni föreslog häromdagen, passa på att investera. Sverige behöver upprustning av infrastruktur som elnät och järnvägar. Vi behöver bostäder och vi behöver verkligen en upprustning av välfärden och en klimatomställning.

Svenska politiker kan också undvika att ställa till kaos där det inte behöver vara kaos. En lågkonjunktur är ett tillfälle för omställning och kompetensutveckling. Då behöver utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och Arbetsförmedlingen fungera.

Att just nu genomföra en stor omorganisation och privatisering är faktiskt hål i huvudet. De planerna måste bara skrotas.
Vi kommer inte undan den ekonomiska krisen. Men om vi tillämpar lite folkvett finns det trots allt saker vi kan göra för att komma ut lite starkare på andra sidan.