”Lögner och skvaller” påstår Nyamko Sabuni

Två magstarka intervjuer kan fälla Liberalernas partiledare

Nyamko Sabuni intervjuades i SVT och Dagens Industri om Liberalernas skandal.

Nyamko Sabunis intervju i måndagens SVT Morgonstudion kan knappast kallas för särskilt lyckad. Här skulle partiledaren försvara sig mot anklagelserna om de nära lobbyist-kontakterna som Svenska dagbladet kunnat avslöja. Hon kallade bland annat SvD:s källor för svikare, och krävde dessutom att de skulle vara transparenta i sin kritik. Ironiskt. Det är ju just bristen på transparens och hemlighetsmakeriet hon själv kritiseras för, men menar alltså att partimedlemmarna ska hållas till högre standard än vad partiledningen själva vill uppvisa.

Inte heller blev det särskilt bra när Nyamko Sabuni bestämde sig för att ge sin första försvarsintervju i frågan till Dagens Industri. Nog kan man förstå att en politiker kan hysa agg mot den tidning och journalist som dragit fram alla skelett ur garderoben och därför väljer att ta sina talestreck någon annanstans, men till Dagens Industri? Var det verkligen ingen som såg ironin i det?

”Normalt” för politiker

”Lögner” och ”Skvaller” kallar Sabuni allt för, och visst kan det också vara så att hon helt enkelt inte tycker att några fel har begåtts.

Sedan Svenska Dagbladets avslöjande har reaktionerna från de politiska etablissemangen varit ganska milda. Det finns en enkel förklaring bakom det: svängdörrarna mellan politiken och betalda PR-intressen är så normaliserade att ingen i makens korridorer längre reagerar på det.

Det är därför Sabuni försöker svara på kritiken genom att säga att hon självklart lyssnar på näringslivet. Självklart jobbar partimedlemmar med olika saker och det vore befängt att inte lyssna på alla. Ungefär så har det låtit från andra politiker när liknande skandaler rullats upp.
Ingen av dem tycks vara förmögna att resonera ens lite om vad som sker i de där relationerna och i lyssnandet när pengar blir inblandade.
Expressens Torbjörn Nilsson sammanfattade det hela ganska enkelt: Om nu Johan Jakobsson ville påverka Liberalerna i sakpolitik och regeringsförhandlingar hade han kunnat engagera sig som vilken partimedlem som helst.
Men det gjorde han inte. Han tog betalt.

Vem valde partiledare?

Scania-affärerna och lobbyarbetet kring den där elektrifieringskommissionen är i slutändan bara en liten del av Sabunis problem. För Liberalerna borde den största frågan i härvan handla om Sabunis partiledarkandidatur mot Erik Ullenhag. Om nu betalda intressen kan misstänkas ha drivit på kampanjen och med mer eller mindre falska premisser övertygat partimedlemmar att rösta fram henne – kan valet ens anses vara legitimt?

Om Sverige bara haft enkel lagstiftning kring transparensen mellan politiker och lobbyister i likhet med Bryssel, USA och Storbritannien hade det nog kunnat spara Sabuni både huvudvärk och halvdant försvar.
 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen!

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    12 maj 2020

    Nu är det dags för mig att avsluta dagens chatt. Tusen tack för alla frågor och inspel. Alltid lika kul att få tillfälle att prata mer med er och läsa vad ni har att säga! Hoppas ni får en fortsatt trevlig dag. 

  • 12 maj 2020

    Vad finns det för exempel på liknande skandaler där en politiker sedan tvingats avgå? Kan hon sitta kvar som partiledare efter det här?

    Josefin

    Hej Josefin! Det har hänt vid några tillfällen, och det finns också exempel på politiska tjänstemän som slutat efter att nära band till PR-byråer har avslöjats. Men jag vågar inte riktigt kalla det för en regel. Relationerna är som skrivet väldigt normaliserade, och gråzonen mellan vad som accepteras och inte är minst sagt bred. 

    Det är kanske lite för tidigt att sia säkert om Sabunis framtid, men i och med opinionsläget och hur hon och partiledningen nu försökt hantera SvD:s artiklar så börjar det ju se väldigt skakigt ut. I slutändan är det upp till hur Liberalernas medlemmar reagerar på det hela. Avgångskraven måste komma därifrån.

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 12 maj 2020

    Tack så mycket för att ni lyfter frågan om lobbyism i sveriges politiska sfär! Låt detta nu bara inte rinna ut i sanden i skuggan av coronakrisen utan följ gärna upp så länge det går. En annan önskan jag har är att ni skulle följa upp mer angående nya karolinska och korruptionen runt omkring det. Varför hålls aldrig politiker ansvariga för korruptionsmål? Är det ens möjligt att dömmas för korruption som politiker?

    Roger Borg

    Hej Roger och tack själv för att du engagerar dig. Ledarsidan har ju skrivit mycket om korruptionen, särskilt i relation till Nya Karolinska och förehavandena i Stockholms sjukvård. Och mer lär det bli (tyvärr, ska kanske läggas till, i och med att det ju innebär att läget inte förändras till det bättre). Håller också med om att alla dessa frågor blir särskilt viktiga att hålla i när coronakrisen riktar allas blickar åt andra håll. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 12 maj 2020

    Hej Lo har hela tiden direktsamtal med S och är en intressegrupp. Angreppen på Sabuni beror på att hon inte kommer jobba vidare med S vilket gör att vänstern sätter in en stöt för att avsätta henne. Göran Persson gör uttalande Om politik men ingen frågar i vilken egenskap hans uttalande är. Pr konsult, Swedbank , ålandsbanken eller något annat uppdrag han har . Viktigt att man har en dialog med stora delar av samhället och det innefattar även näringslivet som betalar hela kalaset till politiken. Vem kan mest om framtiden för lastbilar och transporter i sverige? Detta är ett normalt drev.

    Dan Nilsson

    Hej Dan. Jag tror ingen ifrågasätter att det finns kontakter mellan näringslivet, civilsamhället eller några andra intressen och poltiken generellt. Jag gör defintivt inte det. Frågan här är ju allt det som sker i lönndom från väljare och partimedlemmar och utan transparens. I den kontexten blir ju dessutom relationen mellan S och LO exemplariskt som exempel på när relation mellan politik och intressen fungerar som bäst. Det finns ju ingen annan samverkan som är lika transparent och allmänt känd som den. 

    Kritik har även riktats mot Persson och du kan hitta mer än ett pressklipp på det, även om det ju är en viss skillnad mellan hans diverse förehavanden och Sabunis i och med att den sistnämnda ju faktiskt är sittande partiledare, till skillnad från Persson som tagit nya uppdrag efter. Vad jag kan minnas drog SSU igång en hel kampanj mot hans ordförandeskap i någon av bankerna, så jag tycker inte man direkt kan kalla Persson för en person som någonsin flugit under radarn. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 12 maj 2020

    Jag håller med Lotta. Politiken skall hållas långt ifrån lobbyism. Tyvärr är det mer regel än undantag idag i Sverige. Så vi har mycket att jobba med. Inte bara hos Liberalerna. Vi kommer nog aldrig tillrätta med problemet. Men det verkar som att antal medlemmar i partiet (aktiva sådana) kan vara en garant för demokratiskt inflytande ändå.

    Harri Öhman

    Tror du har helt rätt i att det som tycks ha hänt i Liberalerna hade varit svårare i ett större parti med en aktivare medlemskår. Vill här också passa på att vara tydlig med att jag inte alls tycker att politik ska hållas långt ifrån lobbyism. Olika former av påverkansarbete är en helt naturlig del av politiken, och att både näringslivet och civilsamhället har kontakt och samverkan kring olika sakpolitiska frågor är en viktig del av demokratin. Däremot tycker jag att man ska kräva transparens i all sådan samverkan, och man ska definitivt ha hårda regleringar varje gång pengar är involverat. 

    Lotta Ilona Häyrynen