Mejla

Pernilla Ericson

Att förneka klimatkrisen håller inte längre för SD

Jimmie Åkesson: ”Råder inga tvivel”

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson (SD) i riksdagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Jimmie Åkesson (SD) i riksdagen.

Jimmie Åkesson ägnade sig åt en avancerad balansakt under partiledardebatten i onsdags.
“Herr talman, det pågår en klimatförändring. Det är med högsta sannolikhet så att mänsklig påverkan bidrar till den i väldigt hög grad. Om det råder inga tvivel, vill jag påstå, det är väl de vetenskapsmän som sysslar med de här frågorna tämligen överens om”, sa SD-ledaren, i en replik som fått spridning på flertalet humorkonton.
I bakgrunden sågs miljö- och klimatminister Isabella Lövins ögonbryn signalera viss förvåning. MP-ledaren valde att ifrågasätta varför SD då sänker bensinpriset med motsvarande sju miljarder i sin skuggbudget, när oljan gör Sverige beroende av diktaturer i Mellanöstern.
Jimmie Åkessons klimatutspel i riksdagen kom samma vecka som FN varnade för “mycket extremväder” redan i år, till följd av klimatförändringarna. Klimatkrisen fyllde för första gången topp fem-listan i World Economic Forums riskrapport. NASA rapporterade att 2010-talet var det varmaste decenniet som någonsin uppmätts.
Ändå finns det en klick väljare som blir enormt provocerade vid blotta tanken på kraftfull klimatpolitik. Och det är för deras skull som Jimmie Åkesson balanserar på slak lina.
Nära hälften av sverigedemokratiska sympatisörer tycker inte att klimatfrågan är akut, och skiljer sig därmed från alla övriga riksdagspartiers väljare, där insikten om klimatkrisens allvar dominerar, enligt en opinionsundersökning från Novus.

SD släppte också fram den M-KD-budget som bromsade flertalet miljö- och klimatinsatser, allt från solcellsstöd till satsningar för grundvattnet.

“Det är iscensatt av människor som vill att det här ska bli något.”

“Vi kommer att se att det här är en stor klimatbluff det handlar om”, sa Björn Söder, riksdagsledamot för SD, i en debatt i Kristianstads kommunfullmäktige i höstas.

SMHI:s regionala framtidsanalyser av klimatförändringarna, så som havsnivåhöjningar, har partiet avfärdat som ”propaganda”. Man har velat kapa anslaget med hela elva miljoner.

Jimmie Åkesson har å sin sida gjort vad han kan för att förminska klimataktivisten Greta Thunberg och den klimatstrejk som fått gensvar över hela världen.
“Det är iscensatt av människor som vill att det här ska bli något”, sa han när han för ett drygt år sen besökte TV4:s Malou efter tio.
I partiledardebatten gav han åter Greta Thunberg en gliring.
“Om människor skulle börja ta segelbåt internationellt hela tiden i stället för att flyga, då kommer hela världsekonomin drabbas starkt negativt.”
Här skulle man kunna påpeka att världsekonomin påverkas “starkt negativt” av enorma skogsbränder, allt mer kraftfulla stormar, extrem torka, översvämningar som slår mot miljontals människor.
Men det håller inte för ett parti som vill ingå i ett konservativt block att aktivt gå emot kunskap som börjar bli allmän. Att öppet förneka klimatkrisen är numera ett sänke för ett parti, liksom rasism, hbtq-fientlighet och abortmotstånd.
Så det gäller att gå en försiktig balansgång.
Särskilt när Ebba Busch och Ulf Kristersson sitter och lyssnar.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.