Övergrepp mot kvinnor måste prioriteras högre

Fem män har stått åtalade för att ha medverkat i en grov våldtäkt på en kvinna i augusti förra året. I går friade Södertörns Tingsrätt alla fem.

Enligt rätten räcker den bevisning åklagaren lagt fram inte. Den fasansfulla beskrivning av det som hänt är - som tingsrätten uttrycker det - inte bevisad.

Annorlunda uttryckt. Polisens utredning har inte varit tillräckligt bra. Det har dröjt och fumlats. Bland annat har det varit omöjligt att få fram en film av händelsen som lär finnas.

Som tingsrätten konstaterar, “alla inblandade parter i målet i målet är eniga om att det har förekommit brister i utredningen”.

Dessvärre är det egentligen inte överraskande.

Utredningar läggs ner

Redan innan MeToo diskuterades att polisen inte prioriterar utredningar om våldtäkter och sexuellt tvång mot kvinnor. Medan resurserna går åt för att reda ut mord och gängvåld hamnar våldtäkterna på hög.

Ofta skrivs de till sist helt enkelt av. Varje dag lägger polisen i Sverige ner 13 våldtäktsärenden.

Kvinnan är knappast ett “perfekt brottsoffer”, enligt hennes målsägarbiträde. Det ska inte påverka domen, men det har uppenbart påverkat rättegången. Tingsrätten skriver att offrets bakgrund inte behöver påverka hennes trovärdighet, men att det kan skada tillförlitligheten.

Kommer att överklagas

Gårdagens dom kommer säkert att överklagas. Det är viktigt att saken prövas på nytt.

I söndags deklarerade statsminister Stefan Löfven att den svenska sexualbrottslagstiftningen ska skärpas. Bland annat kommer till sist kravet på samtycke att skrivas in i lagen.

Det är bra, men om samhället verkligen ska ta sexuella övergrepp på allvar räcker det inte att skärpa lagen. Då måste också utredningar av brott mot kvinnor prioriteras mycket högre.

Det är också en slutsats efter gårdagens dom.

LEDARE: En våldtäkt är aldrig
frivillig

Följ ämnen i artikeln