Mejla

Anders Lindberg

Fler huvuden borde rulla för Karolinska

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag avgick Andreas Ringman Uggla, produktionsdirektör på Karolinska, med omedelbar verkan.

”Beslutet har under en längre tid vuxit fram” skriver sjukhusledningen i ett brev till Dagens Nyheter som var först med uppgiften.

DN har under en tid granskat affärerna kring Boston Consulting Group, en konsultfirma som varit drivande i den allt mer ifrågasatta omorganisationen på Karolinska.

Innan han blev produktionsdirektör med plats i sjukhusledningen var Andreas Ringman Uggla konsult på Boston Consulting Group och det var från just sin tidigare arbetsgivare han handlade upp konsulttjänster för 118 miljoner kronor.

Ansvaret är politiskt

Det senaste avslöjandet från DN, att patienter dött i kön till canceroperationer trots att Andreas Ringman Uggla och sjukhusledningen hävdade att de skulle få vård i tid, blev nog tungan på vågen.

Eftersom Ringman Uggla påstod att patienterna skulle få vård sattes inga ytterligare insatser in och Karolinska tackade nej till ett erbjudande från Danderyds sjukhus om hjälp med att beta av kön.

Ansvaret för hanteringen vilar tungt på sjukhusets chefer men i sista hand på den moderata landstingsledningen. Hur kan denna katastrof få fortsätta?

Var har de ansvariga politikerna gömt sig?

Nya Karolinska - nya katastrofer

Historien om Boston Consulting Group och Andreas Ringman Uggla är bara det senaste kapitlet i den katastrof som sjukvårdspolitiken i Stockholms läns landsting har utvecklats till.

Eftersom det är Moderaternas sjukvårdspolitiska skyltfönster försöker alla, från partiledaren Ulf Kristersson till landstingsrådet Irene Svenonius skylla ifrån sig så mycket de kan.

Men Stockholms läns landsting är sällsynt misskött. Ända sedan Filippa Reinfeldt för över tio år sedan sjösatte sitt systemskifte och öppnade portarna på vid gavel för vårdjättar som Aleris har det varit nästan konstans kris.

Stockholm har landets rikaste landsting med den högsta skatten. Samtidigt råder konstant kris i förlossningsvården och med bygget av Nya Karolinska.

Risken är uppenbar att vårdköerna kommer att slå alla tidigare rekord när Nya Karolinska väl är på plats. Sjukhuset är inte bara oerhört dyrt, det saknar även den kapacitet som krävs.

Vänskapskorruption

Banden mellan Moderaterna och vårdjättarna är starka. Numera sitter Filippa Reinfeldt själv i Aleris koncernledning och Irene Svenonius arbetade tidigare som konsult åt samma företag.

Som för att understryka hur liten denna värld är twittrade Sven-Otto Littorin strax innan jul glatt att han nu börjar arbeta som konsult för... Boston Consulting Group.

När skandalerna börjar rullas upp är inte Andreas Ringman Uggla den ende som borde avgå. Trappan borde städas uppifrån, från den Moderata landstingsledningen. Att offra enskilda tjänstemän räcker inte.

För om inte byken tvättas ordentligt kommer följetongen av sjukvårdsskandaler, vänskapskorruption och slöseri med skattebetalarnas pengar aldrig att ta slut.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.