Israel måste sluta ockupera Palestina

Våldsspiralen behöver brytas

Publicerad 2021-05-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Israel har genomfört omfattande flyganfall i Gaza. Hamas och Islamiska jihad har skjutit raketer mot Tel Aviv och andra städer i Israel. I går dödades över 40 människor och FN varnar för fullskaligt krig.

Hur blev det så här? Igen?

I det korta perspektivet handlar konflikten om att israeler försöker vräka omkring 300 palestinier från sina bostäder i Sheikh Jarrah i Jerusalem.
Frågan ligger i Högsta domstolen och lite förenklat går tvisten tillbaka på kriget 1948 till 49 då palestinier flydde från sina hem i de områden som skulle komma att bli Israel. Bland annat flyttade de till Sheikh Jarrah.

Gått till domstol

Men sedan sexdagarskriget 1967 har Israel ockuperat och annekterat östra Jerusalem och bosättare har gått till domstol för att vräka de palestinier som bor där. Bosättarna påstår sig ha köpt marken av de organisationer som ägde den innan 1948, skriver Reuters.

Konflikten har sedan april eskalerat till blodiga sammandrabbningar och kan bli den tändande gnistan till ännu ett krig.

I ett längre perspektiv är problemet att Israel ockuperar Palestina. Om inte ockupationen upphör och Palestina får möjlighet att bilda en egen stat inom säkra och erkända gränser så kommer våldsspiralen aldrig att ta slut.

Så enkelt, och svårt, är det.

Bjöd på te

Jag besökte själv Israel och Palestina precis efter förra kriget 2014. Gränsområdet mot Israel i Gaza var fullständigt sönderbombat. Det såg ut ungefär som på de bilder vi idag får se från Syrien.

Israel är militärt oändligt mycket starkare än palestinierna och hade jämnat området med marken. Ändå bodde människor kvar i ruinerna. De bjöd på te och berättade att de minsann aldrig skulle flytta.

Sju år senare är den politiska situationen lika låst som alltid. Inga verkliga förhandlingar pågår och premiärminister Benjamin Netanyahu har varit helt ointresserad av att gå palestinierna till mötes.

Bryt våldsspiralen

Som ockupationsmakt och med en betydligt större militär kraft vilar nu ett särskilt ansvar på Israel att minska spänningarna. Våldet och hoten om vräkningar på ockuperad eller annekterad mark måste upphöra.

Palestinska Hamas och Islamiska jihad behöver sluta med raketattacker mot israeliska civila.

Den pågående våldspiralen kan bara brytas om båda sidor nu visar återhållsamhet, annars kommer sannolikt kriget 2014 att gå i repris med stora konsekvenser både för israeler och palestinier och för säkerhetsläget i hela Mellanöstern.

Finns viljan?

Frågan är om viljan, eller orken, finns. I Israels parlament, Knesset, pågår fortfarande koalitionsförhandlingar efter valet i mars. Oppositionens mål är att ersätta premiärminister Benjamin Netanyahu.

Men ännu ett krig skulle riskera att splittra motkrafterna mot Netanyahu och kanske till och med öppna för att han kan klamra sig fast vid premiärministerposten ännu en tid. Konstigare saker har hänt i Israel.

Palestinierna å andra sidan är djupt splittrade. Egentligen skulle ett nytt val ha hållits den 22 maj men det har skjutits upp på obestämd tid.

Och ovanpå allt så är Coronapandemin långt ifrån över.

Närmaste dagarna avgör

Allas ögon riktas nu på USA:s nya president Joe Biden. Hans administration har hittills uttryckt en betydligt större förståelse för palestiniernas situation än föregångaren Donald Trump. Men han har ännu inte visat sina kort.

I dag ska FN:s säkerhetsråd ta upp frågan och de närmaste dagarna avgör sannolikt hur detta slutar.

Tyvärr talar mycket lite för att det kommer att lösa särskilt mycket av de grundläggande problemen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.