Mejla

Daniel Swedin

Danska sossar gör svenskar lugnare

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Rene Schutze / AP TT NYHETSBYR N

I morgon ska de danska socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen tala om hur man tar ansvar för både välfärdssamhället och för världen. Platsen är Arlanda där den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté Samak träffas i dag och i morgon. Jonas Gahr Støre är där och Stefan Löfven är där.

Läger i Nordafrika

Som svensk är det lätt att tro att Danmarks socialdemokratiska parti ytterst finns till för att bevisa att Sveriges socialdemokratiska parti faktiskt är lite frihetligt.

Här har våra sossar under veckan fått skarp kritik av människor i och omkring arbetarrörelsen för att de i sin valstrategi anpassar sig till en politisk dagordning som är auktoritär. När Moderaterna bäddar för ett systemskiftesval är risken påtaglig att S pratar för mycket om poliser, straff, kameraövervakning och att integrationen gått åt skogen.

Och vips är så de danska sossarna framme och tar ytterligare ett steg ut i den politiska permafrosten. I en ny ”rättvis och realistisk” migrationsreform föreslår man att möjligheten att söka asyl i landet ska avskaffas. Folk som ändå dyker upp i Danmark och söker asyl ska skickas till danskdrivna flyktingläger i Nordafrika.

Och även om man får asyl ska man inte släppas in i Danmark utan vidarebefordras till de FN-läger där man kan komma i fråga för att bli kvotflykting. Därefter kan danska S tänka sig att Danmark årligen ska ta emot kvotflyktingar igen (det gör man inte sedan i höstas).

Säga vad man vill om de svenska socialdemokraterna, men så här cyniska är de i alla fall inte. Men beskeden från Köpenhamn - som står i konflikt med FN:s flyktingkonvention - är inte till för att lugna desillusionerade sossar på andra sidan sundet. Det är en signal till danska väljare - och till omvärlden.

När Sverige gjorde den stora omsvängningen i flyktingpolitiken talades det om att det skulle få andra europeiska länder att ta ett större ansvar för mottagandet. I Danmark fick det till effekt att man började skicka ut ännu starkare signaler till världens flyktingar att inte söka sig dit. Att man började konfiskera asylsökandes värdesaker var precis en sådan signal. Allt för att inte förlora kapplöpningen mot botten.

Innan nästa sommar måste ett nytt val hållas i Danmark. Just nu leder Socialdemokraterna med närmare tio procentenheter över huvudkonkurrenten Venstre. Sedan valet har främlingsfientliga Dansk folkeparti backat stort och den danska socialdemokratin har under Mette Frederiksens ordförandeskap spenderat mycket tid och politisk kraft på att dels närma sig DF och försökt övertrumfa dem. Oavsett vem som vinner så vet de danska väljarna att partierna kommer göra allt för att förhindra att Danmark ska behöva ta emot fler flyktingar. Löftena de kommer med är både orättvisa och orealistiska, men det spelar ingen roll längre.

Orealistisk symbolpolitik

Så är läget i det land som 1952 var det första att skriva under FN:s flyktingkonvention. Så är läget i ett land som är medlem i en europeisk union som inte förmår formulera ett gemensamt och trovärdigt svar på flyktingkrisen.

Vi får nöja oss med populistisk symbolpolitik och nyhetsrapporter om att massdöden på Medelhavet bara fortsätter.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.