Mejla

Pernilla Ericson

Sverige kommer att brinna – vi är inte redo

Lyssna på brandmännen: ”Ekonomiskt hån”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 3 | Foto: Johan Romin/TT
Skogsbrand i Nacka, öster om Stockholm.

Sommaren 2018 drabbades Sverige av 300 skogsbränder. 25 000 hektar brann, rökpelare stod som hotfulla jättar i tio län.

– Generellt har vi en bra krisberedskap, sa ansvarige minister Morgan Johansson (S) till Sveriges radio.

Sveriges brandmän, framför allt i norra delen av landet, håller inte med. Fyra av tio brandmän anser att de hade för lite personal under sommarens skogsbränder. Varannan brandman anser dessutom att bristen på resurser förvärrade spridningen av bränderna. Det visar en undersökning med drygt 600 brandmän och brandbefäl som kämpade mot skogsbränderna, som SVT:s Uppdrag Granskning gjort.

“Varför har man inte lärt sig från branden 2014?” undrar en brandman som tjänstgjorde i Västmanlands län.

”Sov så lite som möjligt”

Det är illavarslande för framtiden. Den globala uppvärmningen innebär att värmeböljor som den vi upplevde i somras kommer att bli vanligare, enligt forskare. Det innebär mer torka, fler eldningsförbud och ett brandförsvar som måste vara på tårna.

Den regering som vill åtgärda problemet på nationell nivå kan vara tacksam över undersökningen, för de 600 brandmännen är inte det minsta otydliga om vad som nu krävs.

Det råder brist på folk, så pass att man i vissa delar av landet inte ens kunde jobba i skift. “Jobba så mycket ni kan, sov så lite som möjligt”, som en brandman i Gävleborgs län beskriver det.

Fattades utrustning

Flera påtalar att eldens förödelse hade blivit mindre omfattande om man haft fler människor på plats i ett tidigt skede. När väl eldhavet var ett faktum var det på många platser för farligt att bekämpa det, då krävdes hjälp av flyg. Flera vill att regeringen ska ta sig an att stärka upp räddningstjänstens deltidsorganisation. “Problemet med rekrytering grundar sig i ett nästan ekonomiskt hån mot dem som vill jobba inom yrket”, menar en brandman i Västernorrlands län.

Där det fanns tjänstvilliga händer, så fattades det utrustning. MSB-containrar som gapade tomma. Ålderdomliga redskap. “Vi lever med utrustning från 60-talet”, konstaterar en brandman i Västerbottens län.

Ingen kan det här bättre än de som slet i fronten mot bränderna, och viljan att ta sig an utmaningarna framåt finns. Många brandmän i undersökningen uttrycker stolthet över den gemensamma insatsen i somras, och tacksamhet över hur civila ställde upp.

Svenska brandförsvaret är fantastiskt. Men de måste kunna göra sitt jobb.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.