Mejla

Susanna Kierkegaard

Italien stinker av ägg och fascism

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini.
Foto: Andrew Medichini / TT / NTB Scanpix
Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

En svart friidrottare fick ett ägg slängt i ansiktet, äggskal i ögonen och blev nästan blind. Ett romskt barn sköts med luftgevär och riskerar nu att bli förlamat resten av livet. En marockansk man blev lynchad, jagad och slagen till döds. Så ser våldet ut i det nya Italien.

FN:s migrationsorganisation har varnat för det ökande rasistiska våldet i Italien. Ovanstående exempel är tagna från de senaste veckorna. Bara sedan början av juni har åtta personer med afrikanskt ursprung blivit skjutna med luftgevär i landet.

Attityden sipprar nedåt

Italienska regeringen är inte oskyldig. Inrikesminister Matteo Salvini, som är partiledare för högerextrema Lega, spär på hatet genom att avfärda det som nonsens. Salvini vill deportera romer eftersom "Italiens gator är i behov av en massutrensning, gata för gata, område för område". Helst vill han köra genom romska läger med bulldozer.

– Tyvärr måste vi behålla de italienska romerna här, eftersom vi inte får deportera dem, sa Salvini när han insåg att nedmejning av diskriminerade minoriteter kan strida mot mänskliga rättigheter.

Inga nya idéer

Italienska drömmar om folklig uppstädning är knappast historiskt obekanta. Dagens politik för tankarna till de italienska fascisterna med diktator Benito Mussolini i spetsen.

Utöver främlingsfientlighet varnar experter nu för en comeback för det fascistiska föraktet för svaghet. Marie-Anne Matard-Bonucci är professor i nutida historia vid Université Paris-VIII och specialiserad på italiensk fascism och antisemitism.

– Italienarna röstade av ilska. Den ekonomiska krisen gjorde de missgynnade medborgarna rasande. De är rädda att få det ännu värre. Hatet är inte bara mot migranter, utan också mot pensionärer och funktionshindrade, säger Matard-Bonucci till France24.

Makten skapar beteendet

Liksom historiens fascister använder sig den nuvarande italienska regeringen av vad filosofen Michel Foucault kallade produktiv makt. Den produktiva makten nöjer sig inte med att förbjuda oönskat beteende, utan uppmanar också till det regimen tycker är önskvärda handlingar. Makten definierar en norm och upprätthåller den genom att belöna eller bestraffa medborgare utifrån hur de förhåller sig till den.

Den italienska regeringen visar tydligt att idealmedborgaren är vit, våldsam och främlingsfientlig. När Salvini avfärdar hatbrott som nonsens och låter partikamrater som uppmanar till "försvar av den vita rasen" vara kvar förskjuter han rätt och fel. De som bejakar normen belönas med politiskt överseende, sänkt pensionsålder och högre arbetslöshetsersättning. De som trotsar den får ägg i ansiktet och en utvisning.

Styr befolkningen

Liknande produktiv maktutövning syns i Donald Trumps USA. President Trump eldar på hat mot journalister genom att kalla dem för folkets fiender, liknar invandrare vid djur och trivialiserar rasistiska våldsdåd. På så vis normaliseras hatet, och makten skapar indirekt ett våldsammare samhälle.

Förskjutning av rätt, fel och normen är högerextrem maktutövning. Italiens nya regering demonstrerar, medvetet eller omedvetet, ett långsiktigt sätt att styra befolkningen på djupet. Det bör vara ett symboliskt svidande äggskal i varje liberals öga.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.