Mejla

Eva Franchell

Femton inkassobrev och en trasig soffa

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Julhandeln har knappt börjat och redan är det kaos på posten.
Vi pratar ofta om posten här på ledarredaktionen och precis som på andra arbetsplatser försöker vi bräcka varandra med hemska postupplevelser. Min arbetskamrat köpte till exempel en soffa.
Vid leveransen fattades ett soffben. Det gick att sitta i soffan, men den var lite ostadig så kompisen kontaktade möbelföretaget som lovade att genast skicka det saknade benet med posten.
Avin kom lagom till black friday.

Paket i travar

Kamraten gick till sitt vanliga utlämningsställe som hänvisade till ett annat utlämningsställe. När han till slut klev in i rätt butik låg paketen travade längs väggarna och bakom disken.

– Vi kan inte hitta ditt paket just nu, förklarade den uppgivne mannen bakom disken. Får jag din avi så ringer vi när vi hittat ditt paket.
Min kollega gick hem för att pusta ut i sin rangliga soffa och efter ytterligare en vecka fick han beskedet. Soffbenet hade skickats tillbaka till möbelföretaget.
Själv försöker jag bräcka alla med mitt postfack. Inte ens på posten hittar posten min postadress. Vid flera tillfällen har min box i stället fyllts av brev till något kinesiskt spelbolag. Fattar ni paniken när jag en dag hittar femton inkassobrev i min låda. Det tog några minuter innan jag insåg att de inte var till mig utan till det spelbolag som kapat min postbox. När jag lämnade över kravbreven till postpersonalen frågade jag försiktigt om det hände att andra brev kom fel ... mina till exempel?

Vårskor till jul

Eller när jag glömde ett par nyinköpta gympaskor i Detroit som efter en liten tur till Florida så småningom kom till Stockholm och fel utlämningsställe. Det spelade mindre roll eftersom jag ändå inte fick någon avi. Skorna åkte tillbaka till Detroit där min brorsa skickade tillbaka dem i ett extradyrt premiumpaket för att det säker skulle komma fram.
Jag fick aldrig den första avin, men väl påminnelsen och rusade i väg till ett helt nytt utlämningsställe där jag fick veta att skorna gått på retur, de var på väg till Västberga för vidare transport tillbaka till USA.
Men kvinnan bakom disken hade en kompis på postterminalen i Västberga som hon ringde. I ilfart körde vi dit och mötte den vänliga kvinnan som räckte över ett väldigt trasigt paket. Det innehöll ett par vårskor, men när jag fick dem var det nästan jul.
Och nu är det snart jul igen. E-handeln ökade med 15 procent under tredje kvartalet i år och till jul väntas den explodera. Det ställer krav på den krisande posten. Svenskdanska Postnord har problem med både ekonomi och kvalitet. Den nuvarande regeringen skyller på den gamla regeringen, men inte ens Maud Olofsson kan hållas ansvarig för detta kaos.

Postnord behöver en total make over och den kan bara den nuvarande regeringen ta beslut om.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.