Mejla

Eva Franchell

Han tjänar 377 gånger mer än en pensionär

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ericssons välavlönade vd Hans Vestberg.

LEDARE

Hans Vestberg tjänar över fem miljoner i månaden.

Han är vd på Ericsson och sedan 2011 har hans ersättning ökat med 80 procent. Det är en skamlös löneutveckling, särskilt som Ericsson går så uselt.

Vanligt folk kan tycka att det är märkligt att den som gör ett dåligt jobb får mer betalt, men Wallenbergs företag fungerar inte som den vanliga världen. Där hemligstämplar man de gyllene avtalen så att varken aktieägare eller allmänhet får veta vad som ligger bakom bonusarna.

Full med kontanter

Kolumnisten Andreas Cervenka konstaterar i Svenska Dagbladet att en direktör kan lämna huvudkontoret med ett par hockeytrunkar fullproppade med kontanter och när en förbipasserande aktieägare försynt undrar vad som ligger bakom detta är svaret: det ska du inte lägga dig i.

I Wallenbergbolaget ABB har vd:n Ulrich Speisshofer sex och en halv miljon i månaden. Trots att "vinsten och börskursen föll och personal måste sparkas", som Cervenka skriver.

Det innebär alltså att Ulrich Speisshofer får 77 miljoner om året för att inte göra sitt jobb.

Snoppmätning

– Vi vill aldrig betala mer än nödvändigt, men vi kan heller aldrig kompromissa med kvaliteten på våra vd:ar för att hålla nere ersättningen, säger Wallenbergs egen informationschef Stefan Stern till tidningen Dagens Industri.

Men det kan inte handla om kvalitet, företagen går ju dåligt. Direktörerna ger varandra hög lön av ren och skär girighet. Den som har störst hög med pengar vinner. I vulgärare sammanhang skulle man kunna påstå att de ägnar sig åt snoppmätning - "min är mycket större än din" - de tävlar mot varandra och ser inga andra.

Vanliga världen

Men runt omkring dessa rika direktörer finns faktiskt den vanliga världen, anställda, arbetssökande, småföretagare, studenter och pensionärer. Den största undersökningen kring våra framtida pensioner har just presenterats och den visar att 50-talisterna inte kommer att få särskilt mycket pengar. Många som lämnar arbetslivet kommer att få klara sig på halva slutlönen. Sämst kommer det att gå det för de kvinnor som ställt upp för familjen och jobbat deltid.

Svenska kvinnliga pensionärer hade 2014 en genomsnittlig inkomst på 13 275 kronor i månaden.

377 gånger mer

Om vi tänker oss att Hans Vestberg skulle mäta sig mot den kvinnliga pensionären, då skulle han vinna lätt för han tjänar ungefär 377 gånger mer än vad hon gör. Även om hon gjort ett gott arbete kommer hon aldrig att värderas för sin insats.  Precis som för direktören handlar det inte om arbetsinsatsen, utan om hur klyftan mellan rika och fattiga tillåts öka.

På ena sidan roffar de åt sig och på den andra har de knappt råd med mat.

Stefan Stern pratar om kvalitet, men för att uppnå största möjliga livskvalitet måste klyftorna i hela samhället minska.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ericsson

Andreas Cervenka

Hans Vestberg

Wallenbergsfären

Eva Franchell