Mejla

Kalle Sundin

Du gav ju inte alls besked om SD, Kristersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR≈N

När Fredrik Reinfeldt höll sitt tal i Almedalen 2013 var han tydlig med hur han såg på Sverigedemokraterna. "Vårt besked är: ni ska inte få något inflytande", förklarade han med tyngd bakom varje ord.

Ikväll satt Reinfeldt i publiken när Ulf Kristersson klev upp på Almedalens scen. Han utstrålade inte samma tydlighet. ”Jag har givit mitt svar i regeringsfrågan”, försökte Kristersson intala sin publik. Men det börjar bli uppenbart att något sådant inte kommer.

Kristersson utryckte sig förvisso väldigt kritiskt om Sverigedemokraterna. Han radade upp en lång lista rasistiska och hatiska uttalanden från SD-politiker som borde göra det tydligt för alla att de inte går att använda som regeringsunderlag.

Det var väl formulerat, men förvirrande. Budskapet går ju helt stick i stäv med det besked Moderaterna gav i veckan om att de öppnar upp för att ge SD ordförandeposter i riksdagsutskotten. Det beskedet håller Kristersson fast vid trots att allianskollegorna i Centerpartiet och Liberalerna har backat.

Går inte ihop

Hur går detta ihop? Tror Kristersson att han kan kritisera partiet utåt men sen diskret köpa SD:s stöd genom ordförandeposter i riksdagsutskotten?

När journalister under dagen försökt ställa sådana frågor har M-ledaren irriterat viftat bort frågorna och kallat debatten "gnällig och hysterisk". Så agerar inte den som är trygg i sitt ställningstagande.

Faktum kvarstår, Kristersson har fortfarande inte förklarat hur han ska bilda regering utan att göra sig beroende av SD. Han vill inte förhandla med dem, samtidigt behöver han deras stöd enligt rådande opinionsläge.

Arbetar under hot

Något som Kristersson faktiskt var tydlig om var att det hat som tynger det politiska klimatet måste bekämpas. Talet inleddes starkt med berättelser om hur ungdomsförbunden tvingas arbeta under hot och hur det demokratiska samtalet begränsas.

Under dagen har Moderaterna meddelat att de vill tillsätta en utredning för att göra det kriminellt att aktivt delta i våldsbejakande organisationers verksamhet. Det är ett lovvärt initiativ. En demokrati kan aldrig förbjuda åsikter, men den måste ha tillräckliga medel för att försvara sig mot hot och förebygga våldsbejakande metoder.

Men förslaget leder åter igen tankarna till de frågor som Kristersson undviker. Vi vet vilket ursprung SD har. Vi hör hur deras företrädare uttrycker sig. Varför kan du inte stänga dörren, Ulf Kristersson?

Kristerssons Almedalstal:

Tema: Stefan Löfven ska bytas ut
Retoriskt knep: Försöka stå över politiskt käbbel
Vad han vill att du ska tänka: Han låter ju som en statsminister
Vad han inte vill att du ska tänka: Han kan inte bli statsminister utan SD

Av: Kalle Sundin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.