Mejla

Ingvar Persson

Åkesson försöker blåsa sina väljare

Landsbygden betalar för samarbete med Moderaterna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: KRISTER HANSSON

Den politiskt specialintresserade har noterat att Sverigedemokraterna till tonerna av 80-talspop och folkdans hållit sommarfestival i helgen, och att Jimmie Åkesson passade på att hålla sommartal. Resten av befolkningen kan mycket väl ha missat nyheterna från Sölvesborg.

Sanningen är att Sverigedemokraterna just nu befinner sig långt från den svenska politikens centrum. Sin vana trogen passade Åkesson i lördags på att ömka sig över den saken. Med drygt 17 procent av rösterna har Sverigedemokraterna legitimitet och ansvar att styra vårt land, om vi ska tro Åkesson.

SD:s självbild

Det där är en föreställning som sitter djupt hos SD:s sympatisörer, att partiet på något sätt skulle förvägras sin rättmätiga plats. Det är lite svårt att förstå. Något politiskt system där en minoritet på en knapp femtedel av befolkningen kan fatta beslut som går emot majoriteten finns inte utanför de Sverigedemokratiska väljarnas fantasi. Ingen vill stänga Sverigedemokraterna ute, de flesta vill bara undvika att gå i Åkessons koppel.

Den som vill ha politiskt inflytande måste alltid se till att bygga majoritet för sin åsikt.

Åkesson vet

Jimmie Åkesson vet förstås det, och han handlar därefter. I helgen pratade han ännu en gång om det han kallar den konservativa oppositionen och uppmanade Ulf Kristersson att göra som Ebba Busch Thor, äta köttbullar med SD-ledaren.

Åkesson har bestämt sig. Han vill att Sverigedemokraterna ska fungera som ett inflytelserikt stödparti åt Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den senaste veckans debatt om utjämningssystemet mellan kommunerna visar att det kanske inte kommer att bli så lätt.

Kommunpolitikerna bestämmer

Det finns knappast någon fråga som är mer avslöjande för partierna än just det kommunala skatteutjämningssystemet. Det berör nämligen inte bara att välfärdens kärna ska finnas tillgänglig var du än bor. Det engagerar dessutom de som verkligen bestämmer i partierna, kommunpolitikerna.

Det är därför moderater från framför allt Stockholm den senaste veckan har protesterat i högan sky mot det försiktiga förslag till justeringar som Stefan Löfven lanserade för en vecka sedan. Man anser helt enkelt att det är naturligt att fondförvaltare eller reklambyrådirektörer i Danderyd eller Täby ska betala mindre för bättre kommunal service än gruvarbetare i Kiruna, en undersköterska i Filipstad eller bilarbetare i Olofström.

Det tycker knappast Sverigedemokraternas väljare.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.