Trump har bränt allt i klimatfrågan

USA-valet närmar sig

Staden Paradise i Kalifornien, USA, utplånades i en skogsbrand 2018.

Klimatfrågan pockar på uppmärksamhet i USA, inte minst genom nyhetsinslagen. Bränderna i Kalifornien är tidigt på säsongen förödande, med dödsfall både bland civila och brandmän.

I Phoenix, Arizona, nådde man nyligen ett nytt värmerekord, med 34 dagar i sträck av 43 graders värme.

Och det blåser upp till storm, när varmare hav ger mer intensiva orkaner. Vindhastigheten förstärks och regnmängden ökar, så orkanerna inte blir fler men allt mer kraftfulla. Risken för att en orkan når kategori 3 eller högre har ökat med omkring 8 procent per decennium från 1979–2017, visar en studie publicerad i tidskriften PNAS, rapporterar DN.

”Nytt rekord varje år”

President Donald Trump, som gör sitt yttersta för att främja den amerikanska kol- och oljeindustrin, talar fortfarande om att man måste “städa skogarna bättre”.

Det gjorde han också efter den förödande branden i Kalifornien 2018, då staden Paradise slukades på 12 timmar och 87 personer miste livet. I den prisvinnande dokumentären “Branden i Paradise” beskriver Sean Norman, en brandman verksam i området, den påtagliga förändringen de senaste tio åren.

”Det som påverkar oss mest är vädret. Det driver bränderna. Det blir nytt rekord varje år. Luftfuktigheten blir lägre, det brinner lika aggressivt på natten som på dagen.”
Nio av de tio största skogsbränderna i Kalifornien sedan branden i Los Angeles 1932 har brutit ut under 2000-talet, varav fem efter 2010, rapporterar The New York Times.
Brandmannen Sean Norman återger hur han brukade komma hem och säga “Det här saknar motstycke, vi har aldrig upplevt bränder som uppför sig så här”. Till dess att hans fru sa: “Du måste sluta säga så.”

Det onormala är det nya normala.

Motarbetar effektiv politik

Och trots att flertalet amerikanska städer och hela delstater åtagit sig att fullfölja det Parisavtal som Trump valt att lämna, så spelar det enormt stor roll vad presidenten beslutar. Hans avtryck ger bränsle åt andra högerpopulistiska ledare världen över, som också försöker förminska klimatkrisen. Samtidigt spenderar oljebolagen jättelika summor på lobbying för att motarbeta effektiv klimatpolitik.
Klimatfrågan är en av många brännande ämnen för presidentvalet i november. USA:s BNP kan sänkas med 10 procent av klimateffekter år 2100 om inget görs åt den globala uppvärmningen, enligt en vetenskaplig rapport från 13 amerikanska federala myndigheter, publicerad av Vita huset 2018.

Efter interna påtryckningar inom Demokraterna har Joe Biden presenterat ett mer ambitiöst klimatprogram, som samtidigt ska skapa gröna jobb. Det är framför allt den yngre generationen som uppmärksammat partiet på frågan.

Klimataktivisterna har under coronapandemin inte kunnat samlas som tidigare, och digitala möten har fått ersätta de fysiska. Frågan är också om Biden vid en eventuell vinst lever upp till deras förhoppningar. Obama gjorde det inte.

Många av demonstranterna är dessutom för unga för att kunna rösta i årets val.
Men de vet vad som står på spel.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.