Förnedrings-tv har nått en ny botten

Paradise Hotel ger en lektion i samtycke

Nu pausas Paradise hotel efter att en manlig deltagare har polisanmälts för sexuella övergrepp.

Under gårdagen gick två kvinnliga deltagare i dokusåpan Paradise hotel ut och vittnade om sexuella övergrepp de upplevt under inspelningen. Mycket snabbt har denna nyhet har blivit till landets största snackis.

Och det är bra, för vi behöver prata om varför sexuella trakasserier och övergrepp aldrig är ok och att det är viktigt att anmäla när något händer.

Den ena kvinnan har berättat om hur hon ofrivilligt fick fingrar i sitt underliv av en manlig deltagare och den andra att hon utsatts för tafsningar av samma man. Allt medan kamerorna rullade.

Men för de ansvariga för produktionen satt det långt inne att göra något åt detta och kvinnorna fick aldrig stöd i att polisanmäla incidenterna när de inträffade. I stället har de haft munkavle i flera månader. Av rädsla för kontraktsbrott.

Och de har lämnats helt ensamma med sina upplevelser.

Framgångssagan Paradise hotel

Med händelsen har det som ofta kallas förnedrings-tv övergått till något helt annat. Något mycket mörkare.

Paradise hotel har gått ut på att slänga in unga, snygga singlar i en tajt gemenskap i en exotisk miljö. Allt har handlat om flirtar, romantik, och ja, sex.

Programmet har varit en framgångssaga. För bara för några veckor sedan rapporterades att tittarsiffrorna ökat markant, att i snitt 56 000 under våren sett varje avsnitt. Och majoriteten är i åldrarna 18-30 år.

Sexuella trakasserier – liksom alla former av sexuella övergrepp och våldtäkter – är olagliga. De ska polisanmälas på studs.

Någonstans finns en överenskommelse att det som sker i såpan inte sker på riktigt, i den riktiga världen. Förmodligen är det vad som ger programmet dess tjusning och som så tydligt appellerar till målgruppen av ungdomar.

Men samtidigt är det ju de facto på riktigt – därav namnet reality-tv.

Nu har produktionsbolaget gjort en polisanmälan tillsammans med de två kvinnorna och programmet är satt på paus.

Men att det som hänt inte togs på allvar under inspelningen är inte ovanligt. När de nöjde sig med att avkräva mannen en ursäkt och sedan tyckte att allt var frid och fröjd.

Den inställningen är inte alls ovanlig. Många är landets arbetsgivare som säger sig ha "nolltolerans mot sexuella trakasserier". Som tycker att det räcker att nämna detta för sina anställda och prata någon till rätta om något uppdagas.

Lektion i samtycke

Men det räcker inte. För faktum är att sexuella trakasserier – liksom alla former av sexuella övergrepp och våldtäkter – är olagliga. De ska polisanmälas på studs. Och arbetsgivaren har ett överordnat ansvar för att det sker.

Nu återstår att se vad som händer efter polisanmälan av dokusåpadeltagaren.

Enligt advokat Emma Persson finns det goda grunder för både åtal och fällande dom. Bevisningen i form av film är svår att övertrumfa.

Det viktigaste i detta är ändå att Paradise hotel-publiken fått en mycket användbar uppvisning i hur sexuella trakasserier och övergrepp ska hanteras. Om vad samtycke faktiskt handlar om.

Att landets unga tjejer fått förklarat för sig varför sexuella övergrepp måste anmälas, och kanske ännu viktigare att unga killar fått en lektion i att ett nej alltid är ett nej.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.