Regeringen sjabblar bort psykförsvaret

Vårt nästa val är 2022. Vi vet hur det gick förra gången i USA

Stefan Löfven på Folk och försvar

Sverige hade historiskt ett omfattande försvar mot propaganda och otillbörlig påverkan från främmande makt. Det kallas psykologiskt försvar och efter det kalla krigets slut rustades det ner precis som övriga totalförsvaret.

Att identifiera, analysera och möta exempelvis ryska desinformationskampanjer är en väldigt specialiserad kompetens som kräver hög teknisk nivå och väl utbildad och övad personal. Dessutom är det, som all annan försvarsverksamhet, hemligt.

Under några år hamnade arbetsuppgifterna på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Sedan invaderade Ryssland Ukraina och ockuperade Krimhalvön utan att ett skott avlossades. Den ryska attacken genomfördes genom desinformation i media och på sociala medier.

Även i Sverige spreds rysk desinformation och vi hade under en tid - på riktigt - en debatt om att det pågick en fascistisk kupp Kiev, att det inte var ryska förband på Krim utan ”separatister” och att ryskspråkiga var de "verkliga" offren.

Sedan var allt för sent.

Vladimir Putin gav medalj till trupperna som invaderat Krim, de var tydligen ryska trots allt. Och halvön är fortfarande ockuperad.

I väst ringde larmklockorna. Spaltkilometer skrevs om ryska trollfabriker, manipulation av sociala medier och hur algoritmer på nätet blev lögnernas nya bundsförvant.
Så kom 2016, brexitkampanjen och USA:s presidentval. Hade Donald Trump ens blivit president om inte rysk underrättelsetjänst hackat Demokraternas servrar och med hjälp av Wikileaks pumpat desinformation rakt in i valrörelsens blodomlopp?

Det får vi aldrig veta.

Även i Europa hände liknande saker, i Franska presidentvalet, i Tyskland och Nederländerna. I Sverige lovade statsministerns att det psykologiska försvaret skulle rustas upp. En ny myndighet skulle bildas och att vi offentligt skulle peka ut den som angrep oss.
Anders Danielsson, tidigare Säpochef, fick i uppgift att utreda frågan. I våras låg utredningen klar och Anders Danielssons förslag är att ett Nationellt centrum för psykologiskt försvar ska inrättas.

Uppgiften blir mer komplex än tidigare, det kalla kriget utspelade sig innan internet och den moderna globaliseringen. Sårbarheterna är fler än förr och det vet självklart en angripare, oavsett om det handlar om Ryssland, Kina, Iran eller Islamiska staten.

Det nationella centret måste därför arbeta nära andra myndigheter, inte minst det nya cybersäkerhetscentret. Men även Säkerhetspolitiken, FRA och försvaret. Dessutom behöver verksamheten starta snabbt, redan 1 januari, så det är livsviktigt att den nuvarande personalen på MSB följer med.

Förklaringen till brådskan är enkel. Riksdagsvalet 2022 kan nämligen komma att utsättas för en tidvattenvåg av desinformation, konspirationsteorier och påverkansförsök från främmande makt för att undergräva förtroendet. Då är psykförsvaret första försvarslinjen

Så vad gjorde regeringen?

Jo, enligt uppgifter till Aftonbladets ledarsida, vill man av regionalpolitiska skäl utlokalisera den nya myndigheten. Främst Botkyrka men även andra delar av landet har diskuterats.

I Botkyrka finns ingen av de myndigheter man ska samverka med så själva poängen med ett nationellt centrum går förlorad. Man får dessutom starta från noll i säkerhetsarbetet, psykförsvaret är inte bara hemligt utan även självklart en primär måltavla för angripare både i fred och vid konflikt. Och personalen lär knappast flytta med.

Effekten av regeringens handläggning kan alltså i praktiken bli en avveckling av det psykologiska försvarets förmåga precis när vi behöver det som bäst. Alltihop är faktiskt för dumt.

Anders Danielssons utredning är en följd av januariavtalet. Tänker Centern och Liberalerna också gå med på det här? Och vad säger övriga Försvarsberedningen?

Den rimliga lösningen är att planerna på utlokalisering skrotas. Låt den nya myndigheten lösa lokalfrågan själv utan klåfingrig detaljstyrning.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

  • Anders Lindberg
    26 feb 2021

    Tack för dagens chatt 🌹

  • 26 feb 2021

    Hej Anders och tack för bra ledare! Att skydda ett demokratiskt val får väl betraktas som en kritisk förmåga i en demokrati. Vore därmed rimligt om regeringen tog hänsyn till vilka realistiska förutsättningar som då finns. Man undrar ju även hur nuvarande personal resonerar om detta?

    Martin

    Jag skulle säga att skyddet av valet är A och O just nu. Och av helheten kring valet, partier, fria medier, fri debatt och åsiktsbildning.

    Vi har ju tyvärr sett i andra länder hur det kan gå. Dit vill vi inte.

    Jag vill verkligen höja varningsflagg.

    Anders Lindberg
  • 26 feb 2021

    Vad har hänt med Socialdemokraterna?🌹

    Förbannad sosse

    Just det jag skriver om är lite svårbegripligt agerande. Så är det.

    Anders Lindberg
  • 26 feb 2021

    För det första så skulle det givetvis inte gå att tvinga personal till glesbygd eller mindre orter oavsett lön då många har sina vänner och släktingar på orten man jobbar så det kanske regeringen kan fundera på 🤔

    Ulla

    Grejen i det här fallet är ju också att det inte finns någon tid att rätta upp det om inte folk fortsätter. Vi pratar ju om en specialkompetens som erfarenheter få har.

    Vilket gör hela handläggningen svår att begripa.

    Anders Lindberg
  • 26 feb 2021

    Krig vinns inte längre på slagfältet. Söndra genom desinformation och härska. Jag kan också tycka att det är konstigt att digitala banktjänster ligger nere så ofta? Hur kan det ske så ofta? Är det bara en övning för att kunna släcka ner hela Sverige? Samtidigt kärnkraftverk behöver man inte bomba utan det kan "ordnas" digitalt och det har nog redan förberetts av lede fi. Dricksvattenförsörjning? Jag tror att det gjorts förberedelser redan för att slå ut vitala delar av samhället. Så svenskar ska inte lita på folk bara för att de är "medvetna". Det är mitt råd. Vad ska vi göra mot hoten?

    Per Linusson

    Så är det. Sårbarheten i samhället ökar hela tiden. Allt det du nämner är ju saker en motståndare kan utnyttja.

    Och jag tänker att väldigt mycket av det börjar i informationsarenan idag.

    Det gör ju det psykologiska försvaret än viktigare än tidigare.

    Anders Lindberg

Lyssna på vår podcast Höjd beredskap om det psykologiska försvaret. Bland annat intervju med utredaren Anders Danielsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.