Tusenlappen ställer grupp mot grupp

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialstyrelsen backar om de korta sjukskrivningstiderna vid depression och utmattningssyndrom efter den våldsamma kritiken. Noll dagar gäller bara lättare besvär, förtydligar Socialstyrelsen.

Det är bra att de ansvariga ser över vad som uppenbarligen i vissa delar var ett hafsverk och kommer med väl avvägda och förutsägbara regler som tar hänsyn till att det handlar om sjuka och sköra människor.

En slags ”normalmall” för läkarnas sjukskrivningar behövs ändå som underlag för en mer lika behandling av patienter som i dag är beroende av var de bor eller vilken läkare de hamnar hos. Kunskap om vilka effekter – bra eller dåliga – som sjukskrivningar har för olika patientgrupper, är dålig hos många läkare.

Även om sjukskrivningarna för utmattningssyndrom blir längre räknar regeringen med att spara miljarder på kortare sjukskrivningstider. Miljarder som ska betala jobbavdrag två, skattesänkningen 2008.

–?Vi närmar oss målet. Nu ska vi uppfylla löftet om en tusenlapp mer i månaden till alla, sa statsminister Fredrik i sitt sommartal i Vaxholm nyligen.

Tusenlappen var det stora löftet i valrörelsen. Och i den första budgeten förra hösten.

När stormen mot försämringarna i a-kassan rasade som värst, hoppades regeringen att lönebeskeden i januari 2007 skulle ge lugn. Då skulle alla löntagare få jobbavdrag men någon tusenlapp blev det inte för låginkomsttagarna. Och skattesänkningen fortsatte drunkna i ilskan över försämringarna i a-kassan.

I våras kom nästa löfte om tusenlappen. Med jobbavdrag två skulle den bli verklighet.

Nu pågår regeringens förhandlingar om höstbudgeten. I Vaxholm försäkrade statsministern att ”vi närmar oss tusenlappen för låginkomsttagarna”.

Hur många gånger kan man återanvända en tusenlapp?

Inte heller nu ger jobbavdragen en tusenlapp för låginkomsttagarna. För att de ska få ihop sin ”lapp” måste regeringen trixa och sänka deras nyss höjda avgifter till a-kassan med 63 kronor. Sänkningen motiverar Reinfeldt med att arbetslösheten sjunkit så att egenavgifterna nu kan sänkas. Det handlar om att fixa ihop vallöftet.

Men när konjunkturen faller, och arbetslösheten stiger, ska Fredrik Reinfeldt då höja avgiften? Ta tillbaka den sista hundralappen av tusenlappen? Skojar statsministern med låginkomsttagarna?

Med de sjuka skojar han inte. Det är de som ska betala skattesänkningen. Regeringen måste spara runt åtta miljarder för att finansiera jobb-avdraget.

Det ska göras med skärpta och kortare sjukskrivningstider, sänkt sjukersättning eller möjligen ytterligare en karensdag.

Allt tydligare ställer regeringen Reinfeldt grupp mot grupp. Arbetslösa och sjuka mot dem som jobbar.

Vad säger folkpartiet som utropade sig som garanten för sjukförsäkringen och de sociala trygghetssystemen efter uppgörelsen i Bankeryd före valet? Sviker folkpartiet nu? Budgetförhandlingarna blir ett utmärkt tillfälle för Jan Björklund att visa om han är socialliberal eller batongliberal.

Lena Askling

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln