Mejla

Jonna Sima

Fakta biter inte på liberalerna

Sänkta skatter är dåligt för Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni lyssnar inte på experterna.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni lyssnar inte på experterna.

LEDARE

I dag lägger den rödgröna regeringen fram sin budgetproposition för 2021 som de har förhandlat fram med stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet. Den beskrivs som en omstart för svensk ekonomi. Reformutrymmet är rekordstort, 100 miljarder ska det sättas sprätt på i pandemins kölvatten.
Drygt 30 miljarder går till skattesänkningar, det har C och L insisterat på. Detta har stött på kritik. Inte bara från oss opinionsbildare från vänster, utan även från flera av landets ledande ekonomer.

Calmfors avråder från skattesänkningar

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, sa till Svenska Dagbladet att dessa generella skattesänkningar och ett nytt jobbskatteavdrag inte är effektiv konjunkturpolitik. "Det här är ingen åtgärd jag rekommenderar", konstaterar han.
Inte heller Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, tycker skattesänkningar är en god idé. Svensk ekonomi har i själva verket stabiliserats sedan juli månad, och är på väg att återhämta sig. Den är inte i behov av skattesänkningar för att stimulera konsumtion och jobb. Winsth rekommenderar snarare att dessa pengar sparas till när de verkligen behövs.
Och vi vet sedan tidigare att den sänkta arbetsgivaravgift på nio miljarder som C och L nu har drivit igenom inte fungerar. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering konstaterade redan 2013, då Alliansregeringen införde denna subvention på ung arbetskraft, att varje nytt jobb kostade staten ungefär fyra gånger så mycket som lönen för en ung person. Alltså extremt dyrt – och verkningslöst.

Sabuni svarslös om nya jobb

Men för de två liberala partierna verkar inte erfarenhet och kunskap bita. När Nyamko Sabuni konfronterades i Aktuellt om hur många nya jobb partiets skattesänkningar kommer att ge var hon svarslös.
Det är rätt talande. Ett parti som vill ha skolan som sin huvudfråga borde vara mer mottagligt för fakta och expertkunskaper än så.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.