Något är ruttet på Försäkringskassan

När en myndighet bryter mot reglerna måste saken redas ut

År 2014 utfärdade den juridiska avdelningen på Försäkringskassan ett dokument som styrde hur handläggarna skulle bedöma läkarintyg. För att godkänna en sjukskrivning krävdes "objektiva undersökningsfynd".

Beskrivningen av en förtvivlad människa och en desperat situation räckte alltså inte längre. Inte en erfaren läkares bedömning heller. För att läkarens intyg skulle gälla måste han eller hon till exempel själv ha sett patienten gråta.

Som stöd använde Försäkringskassans jurister åtta noga utvalda domar från Förvaltningsrätten. Domar som tycks ha valts ut därför att de stödde den nya hårdare linjen.

Andra domar

Enligt Sveriges Radio, som avslöjade skandalen, fanns det mål där domsluten pekade åt andra håll. De valde myndigheten att strunta i.

Det som hänt på Försäkringskassan är inte ett obetydligt formfel. Effekten har blivit att sjuka människor har skickats tillbaka i arbete, eller tvingats vända sig till Arbetsförmedlingen eller socialkontoret. Vad det i sin tur har inneburit av lidande, förvärrad sjukdom och i värsta fall död får vi bara tänka oss.

Avslöjandet förstärker bilden av en myndighet som utvecklat en egen kultur. Försäkringskassans ledning tycks under den här tiden ha uppfattade sig som väktare av ett system, snarare än som en del av människors trygghet.

Det passar obehagligt väl med andra skandaler, som när det 2018 avslöjades att handläggare på flera av Försäkringskassans kontor fick högre lön om de avslog fler ansökningar.

Alla har vetat

Ingen kan hävda att man inte vetat att något varit fel. Det gäller också de ministrar som haft ansvaret. Fackliga organisationer har larmat, arbetsrättsjurister har protesterat och myndigheter som Arbetsförmedlingen har beskrivit hur människor hamnat i kläm. Men framför allt har de som drabbats berättat sin historia, igen och igen.

Styrdokumentet förändrades 2019, när Försäkringskassan huvudkontor till sist medgav att det blivit inaktuellt. Det räcker inte. När en myndighet systematiskt bryter mot reglerna måste beslut som kan rättas till och de som gjort fel pekas ut och tvingas ta ansvar. Det krävs en oberoende utredning av det som hänt.

Det är drygt 400 år sedan Shakespeare sker "Något är ruttet i konungariket Danmark". Vi tvingas konstatera att något också är ruttet i dagens svenska Försäkringskassa.