Angiverilagens effekter blir alldeles vansinniga

Yrkesetiken eller Tidöpartiernas diktat

Migrationsminister Maria Malmer Stenegard håller pressträff med sverigedemokraten Henrik Vinge.

Politikerna i Västra Götaland vill att vårdpersonal undantas från den kommande angiverilagen. Också centerpartister, liberaler och kristdemokrater anser att konsekvenserna skulle bli absurda.

De västsvenska politikerna är inte ensamma. Regionen i Skåne har redan skickat ett brev med samma krav, och på flera håll i landet uttrycker de som ansvarar för vården sin oro.

Tidöavtalet utlovar att alla kommun- och regionanställda ska bli skyldiga att anmäla människor som saknar rätt att vara i Sverige. Eventuella undantag ska vara just undantag.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) medger att det är en avvägning, men hon tänker inte backa.

– För regeringen är det oerhört angeläget att alla drar åt samma håll, säger hon till Sveriges Radio.

Om sjuka människor hamnar i förvar när de söker vård kommer de så klart att hålla sig undan. Och bli ännu sjukare.

Problemen stannar inte där. Tycker vi att det är en bra idé att lärare ska ange barn de har i sin klass om de misstänker att föräldrarna saknar uppehållstillstånd? Vore det bra om bibliotikarier forskar i besökarnas papper istället för att hjälpa till med böcker?

Socialsekreterare, förskollärare eller äldreomsorgspersonal. Varje gång vi tänker på hur en angiverilag skulle fungera i verkligheten inser vi att den kommer att tvinga människor att dra sig undan. Och att den kommer att ställa kommunanställda inför omöjliga val. Att följa yrkesetiken eller Tidöpartiernas diktat.

Dessutom finns det bättre sätt. I alla fall om man, som migrationsministern, vill komma åt arbetslivskriminaliteten.

För någon vecka sedan pratade jag med en facklig representant som besökt en byggarbetsplats i norra Dalarna. Jag har skrivit om hans intryck, som innehöll usla arbetsförhållanden, en ännu sämre bostadssituation och dessutom signaler om prostitution och människohandel.

Det jag inte har skrivit var hur myndigheterna reagerade när han anmälde saken.

– Du åkte väl inte dit själv, ska tjänstemannen ha svarat.

Vill man ta itu med skuggsamhället behövs det inga angivare på vårdcentraler eller bibliotek. Inga rapporter till polisen från landets lärare och förskollärare. Polisen, Migrationsverket och Arbetsmiljöverket vet redan en hel del om var människor utnyttjas och blir lurade.

Det som behövs är kontroller, och att de som organiserar svart arbetskraft och tjänar på att utnyttja av människor får stå till svars.

På den punkten har i alla fall inte jag hört Maria Malmer Stenergard säga ett pip.

Och arbetsplatsen i Dalarna? I förra veckan åkte gränspolisen dit tillsammans med bland andra Arbetsmiljöverket. Och resultatet: 14 utländska anställda utan tillstånd. Tre arbetsgivare som misstänks för brott.

På något sätt känns det effektivare än att tvinga distriktssköterskan att ange sina patienter.