Sportgubbarna måste faktiskt maka på sig

Reinfeldt bara en av männen som brer ut sig

Fredrik Reinfeldt är en av tre män som snart sitter på några av svenska idrottsvärldens tyngsta poster.

Under våren har Sverige bytt ordföranden i två tunga idrottsorganisationer. Fotbollsförbundet valde Fredrik Reinfeldt och Sveriges olympiska kommitté valde Hans von Uthmann. I helgen väljer Riksidrottsförbundet en ny ordförande och Karl-Erik Nilsson är valberedningens förslag. Samtliga tunga poster domineras av män.

Det häpnadsväckande att alla tunga poster under våren går till män i ett land som stoltserar med jämställd idrott.

Det är ett underkännande.

Ta plats

Petra Sörling, ordförande för internationella Bordtennisförbundet, erkänner ojämställdheten inom idrotten men menar på att kvinnor måste våga tacka ja, våga ta för sig och ställa upp, säger hon till TV4.

Men problemet är inte att kvinnor inte vågar ta plats. Kvinnor tar plats. Men de kan inte ensamt ansvara för rättvisa.

Idrottsrörelsen är inte jämställd. På de flesta nivåer inom idrotten är förutsättningarna och villkoren olika. Inflytande, makt och resurser fördelas inte jämställt.

Det är inga nyheter för Riksidrottsförbundet, de har i flera år jobbat med jämställdhetsmål. Minst 40 procent av alla beslutande och rådgivande organ ska has av kvinnor år 2025. Målet är inte ens att kvinnor och män ska dela makten lika.

Varken på lokal eller nationell nivå kan Riksidrottsförbundet checka av jämställdhetsmålet. Verkligheten är den att överväldigande majoritet av förbunden har en manlig ordförande.

Föreställningar

Idrotten är inte en värld isolerat från normer och ideal som finns i övriga samhället. Forskning visar att idrotten i stor utsträckning styrs av starka könsnormer. Det är vanligt med föreställningar om hur pojkar och flickor ska vara och bete sig. Det påverkar hur pojkar och flickor idrottar och innebär ett hinder för en jämställd idrott och för samhället i stort.

Stereotyper om kön och ledarskap återproduceras.

Även Malin Träff, ansvarig för barn och ungdomsidrott i Riksidrottsförbundet, menar att kvinnor är underrepresenterade inom både idrotten och ledarroller överlag.

– Om man tittar på vilka uppdrag som män och kvinnor har så är män i mycket större utsträckning tränare, ledare och domare. Medan kvinnor har i uppdrag att stå för kommunikation, informera och samla in pengar, säger hon till DN.

Manlig dominans

Även i utmärkelser dominerar män. Ta exempelvis Idrottsgalan, höjdpunkten i idrottsvärlden. Även den är färgad av könsnormer. Senast en kvinna blev utsedd till ”årets ledare” och själv fick ta emot priset var för tio år sedan. Det var Pia Sundhagen.

Faktum är att till ordförande för Riksidrottsförbundet tackade två kvinnor ja och kandiderade. De följde Petra Sörlings tips. Någon av dem kunde ha blivit den andra kvinnan någonsin att leda Riksidrottsförbundet. Så blir det inte.

Jämställdheten har inte kommit längre än att kvinnor själva ska ta plats och ministrar måste svara på om de är feminister eller inte. Männen kommer undan ansvaret.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.