Mejla

Daniel Swedin

Gläd er i stället, borgare

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Ola Axman

LEDARE

Om man inte får lägga en budgetproposition så kan man ju alltid klura ut några skojiga riposter.

Fråga bara Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson. När Magdalena Andersson i dag presenterade regeringens sista höstbudget innan valet hade han laddat ordentligt för att kunna leverera följande obetalbara replik:

Socker och färgämnen

– Det är inte trovärdigt. Valfläsket osar bränt.

Liberalernas Mats Persson stämmer in:

– Regeringen festar som att det inte fanns någon morgondag.

De bägge övertrumfas förstås av sin allianskompis Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson i de allt mer håglösa Kristdemokraterna. Hans noga förberedda metafor är olympiskt storslagen:

– Regeringen strösslar ut socker och färgämnen från en orimligt stor godispåse, men det bygger inte samhället på sikt. Man riskerar ett kraftigt blodsockerfall, det är inte vad Sverige behöver.

Ja, herregud.

Ulf Kristersson - Moderaternas skuggfinansminister som bidar sin tid i väntan på att få ta över som partiledare - är en aning rakare i sin kritik av att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha rödgrön ekonomisk politik.

– Budgeten spretar och är ofokuserad, tycker Kristersson.

Det har han ju rätt i. Anderssons budget saknar förstås alla de moderata skattesänkningar som med lasersiktesprecision brukar riktas mot rika män.

Skatterna sänks

Det finns förstås saker i Magdalena Anderssons budget man som vänsterperson kan ha invändningar emot. Men om nu svensk borgerlighet inte kan glädjas åt att pensionärerna får sänkt skatt, att barnbidragen höjs, att barnomsorgen får mer pengar, att underhållsstödet höjs, att taket i sjukförsäkringen höjs, att förlossningsvården och skolan får miljarder för att bli bättre så finns det för all del annat att de kan ta till vara på.

Skatterna sänks faktiskt med nära sex miljarder nästa år. Arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar. De offentliga finanserna går med överskott. Sveriges statsskuld har inte varit lägre sedan Elvis Presley levde.

Magdalena Andersson rör inte ränteavdraget. Varenda en av de inkomstskattesänkningar som Anders Borg genomförde ska ligga kvar. Ändå finns det 40 miljarder kronor att satsa på reformer.

Det betyder att C, L, M och KD, när de är färdiga med sina metaforer, kan skriva skuggbudgetar som innehåller jättesatsningar på sådant de tycker är viktigt på riktigt: skattesänkningar och andra reformer som fortsätter gynna höginkomsttagare på låg- och medelinkomsttagares bekostnad.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.