Mejla

Ingvar Persson

Kristersson har rätt – ebo fungerar inte

Han är inte först på bollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jessica Gow/TT

Ulf Kristersson vill förändra reglerna för asylsökande. Moderaterna har kommit fram till att lagen som ger flyktingar rätt att själva ordna sitt boende – den så kallade ebo-lagen – behöver stramas upp.

Man skulle kunna säga att Ulf Kristersson är välkommen till verkligheten. Reglerna om eget boende för asylsökande kom till 1994, under en moderatledd regering. Sedan dess har de varit ett problem för kommunalpolitiker som arbetar för att undvika att segregationen fördjupas.

I kommuner som Södertälje och Malmö har ebo blivit det samma som ovärdiga boendeförhållanden, trångboddhet och stora problem för kommunal välfärd som skolor och förskolor. Reglerna bidrar till det skuggsamhälle som vuxit fram.

Inte först på bollen

Kristersson vill att rätten att själv ordna sitt boende ska hänga på att också kunna försörja sig genom arbete. Men moderatledaren är faktiskt inte först på bollen. Redan förra året tog regeringen fram ett förslag om att strypa rätten till ersättning för de asylsökande som väljer att flytta till ett område som redan är segregerat. Förslaget finns med i Januariavtalet om är faktiskt utskickat på remiss.

Moderaterna kan hävda att de har ett bättre förslag, men de kan faktiskt inte påstå att de är först med att se problemet. Om det är segregationen man vill komma åt borde det kort sagt finnas utrymme att prata.

Kommunernas ansvar

Problemet är att Ulf Kristersson inte nöjer sig med att ompröva ebo-lagen. Han vill dessutom "se över" den lag som slår fast att landets alla kommuner har en skyldighet att ta emot asylsökande. Vad en sådan översyn skulle landa i är inte så svårt att gissa.

Välbeställda och moderatledda storstadskommuner har länge gått i spetsen för motståndet mot att ansvaret för de asylsökande ska fördelas över landet. Nu har de också fått sällskap av Sölvesborg, där Sverigedemokraterna beslutat sig för att göra rättsak av sitt motstånd.

Dagens system för att ta emot asylsökande fungerar inte. Det leder till trångboddhet, utsatthet och sociala problem. Så långt har Ulf Kristersson rätt. Men det betyder inte att flyktingmottagande kan vara en frivillig uppgift för kommunerna, eller att de mest välmående ska kunna slippa ifrån ansvar.

Det borde till och med Moderaterna kunna se.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.