Försäkringskassan lider av systemfel

Sjukförsäkringen ska skapa trygghet

Charlotte Ljungmark har drabbats hårt de senaste åren. En förstörd rygg, två hjärtstopp, en stroke och ovanpå detta cancer. Trots det anser Försäkringskassan inte att 63-åringen kan beviljas sjukersättning.

Den förfärliga historia Aftonbladet i dag kan berätta handlar om okänslighet och fyrkantighet. Förhoppningsvis beskriver den också undantag och misstag. Att Försäkringskassans handläggare föreslår att personalen ska skjutsa någon som ligger i respirator till Arbetsförmedlingen kan rimligen inte höra till vardagen.

Ändå känner vi igen alldeles för mycket i berättelsen. Handläggarnas ovilja att acceptera både de sjukas smärta och vårdens vittnesmål. Föreställningen att människor som uppenbart inte är i stånd att arbeta ändå ska drivas i väg till en ovillig Arbetsförmedling och det ofrånkomliga resultatet, personlig ekonomisk katastrof.

Erkänn systemfelet

Det är dags att Annika Strandhäll och regeringen erkänner att sjukförsäkringen och Försäkringskassan lider av ett systemfel. Det som behövs är, som Kjell Rautio och Robert Sjunnebo skriver på Dagens Arena, ett helhetsgrepp.

I dag har regeringen inte bara beslutat om att tillsätta en ny chef på Försäkringskassan, Nils Öberg. Samtidigt avskaffas också målet att tvinga ner sjukpenningstalet till nio dagar. Det är kanske inte det helhetsgrepp som behövs, men det är en bit på väg.

På sin hemsida förklarar Försäkringskassan sitt uppdrag. Uppgiften är att på ett rättssäkert och effektivt sätt se till att rätt person får rätt ersättning. Frågan är hur det stämmer med behandlingen av Charlotte Ljungmark?

Myndigheten skriver också redan att målet på sikt är att så få människor som möjligt ska behöva vara borta från jobbet på grund av sjukdom. Det låter rimligt, men är det verkligen Försäkringskassans uppgift?

Något är väldigt fel

När hårt drabbade människor uppmanas söka jobb som inte finns eller, som i Charlotte Ljungbergs fall, till och med uppmanas söka arbete från sjuksängen har någonting blivit väldigt fel.

I går föreslog vänsterledaren Jonas Sjöstedt att det ska bli lättare för personer som slitits ut i arbetslivet att få sjukersättning. Bland annat skulle de slippa "prövas" mot hela arbetsmarknaden om de inte längre kan utföra det arbete de haft.

Sjöstedt talade om ett slags gräddfil för undersköterskor och byggnadsarbetare. Men det handlar inte om att skapa gräddfiler. Det handlar om att människor som Charlotte Ljungberg måste kunna behandlas på ett värdigt sätt.

Trygghet och rättssäkerhet för den enskilda måste vara sjukförsäkringens viktigaste uppgift, inte att till varje pris pressa ner sjuktalen. Så här kan det inte fortsätta.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.