Mejla

Pernilla Ericson

Semester hemma för ”Europas mobboffer”

Inget direktflyg från Sverige till Cypern

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Turister vid Stockholms stadshus sommaren 2019.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Turister vid Stockholms stadshus sommaren 2019.

Direktflyg för Cypern ska i sommar tillåtas från 19 länder, dock inte från Sverige, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Beneluxländerna och Ryssland.

Flertalet medier direktsände beskedet med rubriker som “Cypern portar svenskar när landet öppnas”.

Därtill har redan Finland, Norge och flera danska partier sagt nej till svenska folket. Dödstalen visar skrämmande tydligt att Sverige har misslyckats med att skydda sina äldre.
“Sverige har blivit Europas mobboffer. Det är jättetråkigt”, sa reseexperten Lottie Knutson till Svt Nyheter.
Reaktionerna i sociala medier lät inte vänta på sig. Vissa ville bojkotta Cypern för tid och evighet. Andra konstaterade bistert: nu får svenskarna betala priset för Sveriges milda restriktioner – Sverige ses som en risk!

”Utdelat ett slag”

Besvikelsen var stor även på andra sidan Nordsjön, och märktes i brittisk press.
I Birmingham Mail slog man fast att Cyperns myndigheter “utdelat ett slag” mot brittiska semesterfirare. Det hette på många håll att Storbritannien “svartlistats” för landets bristande hantering av det nya coronaviruset. En betydande andel av turisterna som brukar inta Ayia Napa om somrarna utgörs annars av britter, påminde man.

Missnöjet vädrades i sociala medier. Här hade folk lyssnat på myndigheterna och premiärministern och hållit sig hemma. Uthärdat tristessen. Var det här tacken?
För även om resultatet är ytterst nedslående, så kan restriktionerna i den “svartlistade” gruppen inte beskrivas som milda.

Fått ansöka om resetillstånd

I Frankrike har drönare och helikoptrar använts för att kontrollera att ingen trotsar bestämmelserna. Höga böter har utfärdats till de som brutit mot karantänsreglerna i bland annat Spanien, Frankrike och Italien.
I Belgien, ett land med snarlikt invånarantal som Sverige men tragiskt mer än dubbelt så många döda, har stränga karantänsregler rått. Stängda skolor, restauranger och idrottsanläggningar, förbjudna sammankomster, begränsat antal kunder i mataffärerna.

I Ryssland har invånarna fått ansöka om tillstånd för att resa med bil och kollektivtrafik, i stort sett alla butiker utom mataffärer och apotek har hållits stängda.
Europa, liksom övriga världen, befinner sig nu i olika stadier av sorgearbete och smittbegränsning.

Cyperns transportminister Yiannis Karousos meddelade att direktiven för direktflyg kommer att förändras i takt med att coronaläget ändras. Med det beskedet får Sverige och de övriga länderna låta sig nöja.
Mest förvånande är kanske ändå att så många vill resa utomlands mitt i en global pandemi.

Laddar Live Upplevelse

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.