Mejla

Ingvar Persson

Usla centerförslag fortsätter att spöka

Stockdumt att privatisera AF nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerns Martin Ådahl är arkitekten bakom krisen på Arbetsförmedlingen.
Centerns Martin Ådahl är arkitekten bakom krisen på Arbetsförmedlingen.

LEDARE

Det har gått sju månader sedan riksdagen uttalade sitt misstroende mot regeringen. Sju månader sedan Stefan Löfven avsattes av en opposition utan något alternativ.

Det kommer att finnas olika åsikter om vems felet var, eller om det ens var något fel. Men en sak är alla eniga om. Januariavtalets finns inte längre. De 73 punkterna tillhör historien, eller borde i alla fall göra det.

Dessvärre fortsätter somliga att spöka. Som idén att privatisera Arbetsförmedlingen. Det har blåst upp till strid i myndighetens ledning. I förra veckan fick det analyschefen Annika Sundén att säga upp sig.

För lite resurser

Sundén tycker att förmedlingen lägger för lite resurser på att hjälpa långtidsarbetslösa.

Mellan raderna kan man ana att hon också tycker att för mycket resurser används till insatser för de som egentligen har ganska lätt att hitta ett arbete. Och på privatiseringen av stödet till de arbetslösa.

Det finns flera skäl att ifrågasätta privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Den är onödig. Utanför Centerpartisten Martin Ådahls huvud finns det inget som talar för att privata arbetsförmedlare skulle vara bättre än offentliga.

Dessutom tar Arbetsförmedlingen sedan läge hjälp av företag, när det har passat.

Illa vald tid

Förändringen av Arbetsförmedlingen genomförs dessutom vid en extremt illa vald tidpunkt. Som alla vet pågår en pandemi. Arbetsmarknaden genomgår dessutom en snabb förändring.

Att just då omorganisera den viktigaste myndigheten i arbetsmarknadspolitiken är total brist på politisk taktkänsla.

Men den viktigaste invändningen är den som skymtar bakom analyschefens plötsliga avhopp. Just nu prioriteras inte det som är det största problemet på svensk arbetsmarknad. Att långtidsarbetslösheten växer.

Totalt faller arbetslösheten. I många branscher och i många delar av landet är det arbetskraftsbrist man talar om. De senaste rapporterna talar om 7,3 procents arbetslöshet. Men siffran sjunker.

Det gör inte antalet långtidsarbetslösa. Samtidigt som det är brist på arbetskraft har allt fler varit utan jobb i ett år eller mer.

Snabba insatser hjälper inte

Den hjälp de behöver är inte snabba insatser av en privat entreprenörer som jobbar på beting. Många långtidsarbetslösa behöver långsiktigt stöd. Utbildning, praktik och sådant.

Det ger inga snabba pengar till privata förmedlingsföretag, och det kräver möten ansikte mot ansikte och riktiga arbetsförmedlare. Men det skulle vara lönsamt för samhället.

Nu vill ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Liberalen Roger Haddad, fråga ut Eva Nordmark om situationen på Arbetsförmedlingen. Vad ska hon svara? Att Haddad ser resultatet av de krav han och centerns Martin Ådahl drev igenom efter det senaste valet?

Det är hög tid att begrava de sista resterna av 73-punktsprogrammet.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Liberalernas enda motiv var sossehat

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Arbetsmarknadspolitik

Eva Nordmark

Martin Ådahl

Arbetsförmedlingen

Arbetskraftsbrist