1981 jobbade Putin åt KGB i Leningrad

Jag gick till plugget med det polska fackets märke på jackan

När general Jaruzelski i december 1981 proklamerade krigstillstånd i vårt grannland Polen gick jag på gymnasiet i Karlskoga. Ärligt talat minns jag inte så mycket. Det är ju 40 år sedan.

Men jag kommer ihåg att vi upprördes över hur militären krossade den oberoende fackföreningsrörelsen Solidaritet. Hela samhället ställdes under militärens kontroll. 6 000 fackliga aktivister internerades.

Någonstans ifrån lyckades jag få tag på nålar med texten "Solidarność". Också klasskamrater som avskydde facket ville ha dem.

Medan jag försåg mina klasskamrater i Karlskoga med pins hade Vladimir Putin redan kommit en bra bit i sin karriär inom den sovjetiska säkerhetstjänsten. 1981, när de polska generalerna krossade facket, sysslade han med att övervaka utlänningar åt KGB:s andra direktorat i Leningrad.

Jag antar att Putin följde det som hände i Gdansk och Warszawa med lite andra ögon.

Ryssland kräver att NATO sätter stopp för nya länder som vill gå med i organisationen. I östra Ukraina pågår redan sedan flera år ett krig, och Krimhalvön med sina militära baser är officiellt annekterad.

I Kazakstans största stad packar ryska trupper nu ihop sina grejer. 9 000 människor ska ha gripits under protesterna mot stigande gaspriser och korruptionen i den totalitära regimen. Minst 200 har förlorat livet.

Samtidigt växer repressionen mot oppositionen mot Putins styre också i Ryssland.

Det går förstås inte att jämföra det totalitära Sovjetunionen med den kleptokrati som styr dagens Ryssland. Det går inte heller att jämföra atombombshotet under det kalla krigets sista årtionde med den som råder idag.

Den krets som blivit obegripligt rika på Sovjetunionens har anledning att oroa sig

Men jag kan ändå inte låta bli att fundera på den där vintern. Det är en attityd jag känner igen. Något som tycks sitta i väggarna, eller kanske i murarna, i Kreml. Ryska intressen är helt enkelt överordnat sådant som internationell rätt eller människors självbestämmande.

Ryska intressen är dessutom den ryska regimens intressen, ingenting annat.
Kanske handlar det bara om att bo granne med en stormakt. 1981 plågades Centralamerika av rebellgrupper med ogenerat stöd av CIA.

Det är möjligt att Putin och den krets som blivit obegripligt rika på Sovjetunionens fall faktiskt har anledning att oroa sig. Men jag tror inte att den oron borde handla om NATO:s hangarfartyg eller pansarförband.

Precis som 1981 är det en mycket större kraft som ska stoppas, människors längtan efter att få avgöra sitt eget öde.

Det var därför generalerna fick i uppdrag att sätta stopp för Solidaritet. Det är därför oppositionella kastas i fängelse i Ryssland och det är därför Kreml till varje pris vill förhindra Ukraina från att fritt välja framtid.

Det fungerade inte 1981. På något sätt har jag svårt att tro att det skulle fungera idag.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.