De äldre måste få sin tredje dos nu

Släpp inte in döden på särskilda boenden igen

Det särskilda boendet Åkershem i Borlänge har drabbats av covid-19. 13 äldre och 3 ur personalen har smittats. Två har gått bort. Alla insjuknade var fullvaccinerade.

Liknande rapporter om nya klusterutbrott i äldreomsorgen kommer från flera håll, till exempel Hagfors i Värmland.

Samtidigt, några mil väster om Borlänge, beslutade kommunen i Malung-Sälen att niondeklassarna på Centralskolan skulle undervisas på distans igen. Nio elever på skolan hade smittats av viruset.

Två bilder ur vardagen som påminner om att pandemin är långt ifrån är över, även om konsertlokaler och ishallar snart kan fyllas.

Två stora hot

Kanske pekar det som hände i Dalarna också på två av de stora hoten mot möjligheten att återgå till något slags vardag. Vi vet att vaccinets skydd klingar av med tiden och att de sköra äldre är särskilt utsatta. Vi vet också att den svenska vaccinationskartan har stora vita fläckar där ett klusterutbrott när som helst kan inträffa.

När Stefan Löfven i tisdags läste upp sin regeringsförklaring kunde han stolt konstatera att över 70 procent av alla vuxna svenskar nu fått sina två doser. En enorm framgång för forskningen, för sjukvården och för det europeiska samarbetet, sa statsministern.

Det är klart att han hade rätt. Att svenskarna i genomsnitt har valt att ta sina sprutor är bra. Men det kan inte bromsa smittan när de som inte är vaccinerade bor tillsammans eller tillbringar dagarna i samma lokaler.

Många ovaccinerade

Som bland annat Svenska Dagbladet i helgen kunde konstatera gäller det många utsatta områden, inte minst i storstäderna. I en stadsdel i nordöstra Göteborg är bara var tredje vuxen vaccinerad. På många håll når vaccinationsgraden inte upp till hälften.

Men det finns också ett generationsproblem. Till skillnad från myndigheterna i våra grannländer rekommenderar svenska myndigheter inte vaccinet för barn från tolv års ålder. Det gör landets skolor till möjliga miljöer för smittan att sprida sig.

Inget av de här problemen löser vi genom att stoppa Carola från att sjunga julsånger, eller genom att kräva ett vaccinpass av publiken när Leksands IF spelar ishockey.

På landets äldreboenden och högstadieskolor borde lösningen vara enklare än så. Ge en tredje dos till våra äldsta och de som arbetar på särskilda boenden. Och gör det så fort som möjligt. Och använd de vaccin som redan är godkända för barn från tolv år. Vad finns det att vänta på?

En större utmaning

Utsatta områden kan vara en större utmaning. Det är klart att vaccination handlar om tillgänglighet, förtroende för samhället och begriplig information. Personliga kallelser och direkt information har varit effektivt där det använts. Samarbete med civilsamhället också. Där måste regionerna göra mer och igår lovade Lena Hallengren 40 miljoner kronor i statliga pengar för att underlätta jobbet.

Men samhället måste också tala klartext. I sin regeringsförklaring sa Stefan Löfven att den som ännu inte vaccinerat sig har en viktig uppgift. Att få det gjort, för sin egen skull, för andra och för sjukvården.

Den som väljer bort vaccinet riskerar inte bara att skada sig själv, utan också de människor man bryr sig om.

Det är ett budskap som måste upprepas lika envist som uppmaningen om att tvätta händerna som vi matades med för ett för ett år sedan.


I går anslog regeringen ytterligare 40 miljoner kronor till insatser för att få fler att vaccinera sig. Samtidigt dröjer beskeden om en tredje dos till de äldsta och sköraste, och om vaccinering av barn över 12 år.

Hur borde Folkhälsomyndigheten och Regeringen göra för att undvika att smittan åter tar fart. Diskutera med Ingvar Persson. Chatten börjar klockan nio, men det går bra att skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    16 sept 2021

    Det fick bli sista ordet. Klockan har slagit halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill som vanligt tacka alla som bidragit till den här chatten. Diskussionen lär fortsätta Redan i eftermiddag håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för skydd och beredskap en ny pressträff.

  • Ingvar Persson
    16 sept 2021

    Hej A.

    Det är klart att det finns många åsikter om pandemin Den har trots allt präglat vårt liv i ett och ett halvt år. Och med många åsikter blir resonemangen också mer eller mindre välunderbyggda och välgrundade. Så är det nog alltid när det kommer till samhällsfrågor.

    Du har dock rätt. Vaccinet fungerar. Av de som drabbas av allvarlig sjukdom är en stor majoritet ovaccinerade.

    Hur länge de två doserna skyddar till exempel äldre är väl däremot en fråga ingen riktigt kan besvara.

  • 16 sept 2021

    Jag undrar hur många av dom som kallar dig lekman m.m som är utbildade i ämnet ? inte minst i Aftonbladets coronarapportering har man förvånats över hur mycket Svensson kan om det här till skillnad mot experterna. Är det inte så att vaccinets främsta uppgift är att skydda mot svår sjukdom och död ? och då fungera det alldeles ypperligt oavsett vad alla hobbyepidemiologer säger

    A
  • Ingvar Persson
    16 sept 2021

    Hej Leif

    Jag kan inte bedöma din bild av hur det är att leva i en förort, men jag är övertygad om att alla människor är mottagliga för argument och fakta. Det är klart att det finns orsaker till att vissa områden har en betydligt lägre vaccinationsgrad än genomsnittet.

    Framför allt menar jag dock att det antagligen skulle vara förödande för vaccinationsviljan om myndigheterna började använda tvång. Och i så fall blir resultatet antagligen färre vaccinerade, både mot covid och mot andra sjukdomar Det skulle vara illa.

  • 16 sept 2021

    Man måste tvångsvaccinera i sk utsatta områden, de som inte begriper detta bidrar till smittspridning och ohälsa, spelar ju ingen större roll om 70% vaccinerar sig om resten sitter bakom sina gardiner och tittar på tv från hemländerna, en fruktansvärd flathet från våra myndigheter som vanligt,man kan inte tycka synd om allt och alla vilket definierar Sverige just nu

    Leif